Home » Novosti » Bell helikopteri iz Rusije

Bell helikopteri iz Rusije

Bell helikopteri ce se uskoro proizvoditi na Uralu (Rusija).

Ruska fabrika UWCA (Engleski naziv) ili Уральский завод гражданской авиации – Узгф potpisala je ugovor o proizvodnji helikoptera “Bell 407 GXP”. Ovo je izuzetno značajno jer će se ovime cena helikoptera smanjiti za skoro 800.000 USD! Ušteda će se postići korišćenjem ruskih materijala koji po kvalitetu nisu lošiji od drugih kao i jeftinijom radnom snagom.

bell407 Planirano je da se započne sa proizvodnjom tri helikoptera za potrebe sertifikacije a nakon izvršene procedure, ove tri letelice će preuzeti Rosavijacija krajem 2015. godine.

Potpisivanje ovog ugovora može da indikuje otopljavanje odnosa između Rusije i USA. Bell kompanija bi teško mogla da potpiše ovakav ugovor bez saglasnosti administracije. U prilog tome govore i ukinute neke odredbe sankcija protiv Rusije a koje se odnose na IT sektor i kompjutersku tehnologiju.

 

UZGA je pravi primer odličnog menadžmenta ovog zavoda. UZGA pruža servis za preko 200 kompanija, zapošljava preko 2000 specijalista, mesečno servisira preko 100 motora. Veliki prilog poverenju ovoj kompaniji je napravila kompanija Diamond aircraft koja je započela kooperaciju sa UWCA u proizvodnji DA40. UWCA je za pola godine proizvela 50 ovih letelica uz visok kvalitet. DA40 TundraStar je proizveden za sada isključivo za tržište Rusije jer zahteva mnogo više standarde: sletanje na vrlo loše terene, izuzetno teške klimatske uslove, mogućnost da troši kerozin ali i Jet A-1, Jet A i TC-1 goriva.

Diamond-Tundra-Russia-1113a Tundra bez problema može da sleće na grube i neravne površine, sneg, raskvašene piste i to u vrlo oštrim ruskim vremenskim prilikama. Diamond je ponosan na zajednički projekat sa UZGA.

Nadajmo se da će uz kompaniju Diamond, Bell takođe biti zadovoljan ovom saradnjom.

 

« »

One Comment to “Bell helikopteri iz Rusije”

  • Biznis nema ni veru ni naciju. Zato ga mnogi i vole.