Home » DCV » Cemu sluze a uz to i ne rade

Cemu sluze a uz to i ne rade

Čemu služe a uz to i ne rade!?

 

Sećate li se nekih davnih dana svog detinjstva, crtanih filmova? Na primer „Mikijeva radionica“. Bejaše tamo stari  patak po imenu Staja koji se iščuđavao raznim izumima, točku na primer, uz komentar: „Čemu to služi, a uz to i ne radi?“ Eto, imamo i mi naš točak za koji postavljamo isto pitanje: „Čemu oni služe, a uz to i ne rade?“ Bićemo direktni, mislimo na Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS (u daljem tekstu Direktorat).

Nedavno smo dobili pitanje koje se odnosi na ugovorene usluge planiranja letova. Da bismo odgovorili na pitanje morali smo ući u EU regulativu popularno nazvanu PART-OPS, uporedivši je sa domaćim propisima sa kojima se nismo baš usrećili. Doživeli smo blagi šok. To je povod ovog teksta.

PART-OPS se sastoji od više evropskih propisa. Evo i prigodne tabele sa njihovim datumima donošenja:

 

 

tabela (2)

 

Da podsetimo, nadležno telo za donošenje podzakonskih propisa iz ove oblasti je Direktorat. U sklopu takozvanih evro-integracija RS se obavezala da u srpske propise implementira vazduhoplovne EU propise.

Osnovno pitanje je zašto, izuzev OPS regulative 965/2012, Direktorat nije doneo, odnosno prepisao, ostale OPS propise EU (8 njih) i time ih stavio na snagu u RS? Čemu služi toliko njihovih pravnika? Možda nemaju vremena zbog “drugih poslova”. Neki od tih propisa su objavljeni pre više od 2 godine. Šta se čeka?

Ne treba posebno naglasiti da propisi koji nisu doneti mogu da donesu niz olakšica vazduhoplovstvu u RS, ali takođe delom mogu da ukinu harač koji Direktorat ubira od privrede. Možda je ovo poslednje glavni razlog. Možda nije samo nemar u pitanju već dobro proračunata namera.

Ako uzmemo u obzir da mi ipak nismo baš usaglašeni (kako to tvrdi Direktorat na svom sajtu), onda ne čudi činjenica da naše dozvole nisu prihvaćene od strane EASA, da naši novosertifikovani operateri ne mogu da lete po Evropi kao što su to činili do pre par godina bez da se prethodno resertifikuju od strane EASA (popularna TCO regulativa EU) itd.

Zato plaćamo silne odite i standardizacione posete EASA, koje smo već pominjali u prethodnim tekstovima. Oni treba da kažu da smo mi usaglašeni. I kada oni to kažu mi treba da se oduševimo objavama na sajtu DCV-a. Strašno! Sajt Direktorata očigledno služi za objave lažnih ili beznačajnih uspeha. Ponovo postavljamo pitanje zašto stanje statusa srpskih dozvola (FCL/PART 66), zatim status srpskih AOC-a, ATO, PART 145 sertifikata nisu takođe objavljeni. To je informacija koju očekujemo od Direktorata.

A možda je krajnje vreme da pogledamo u svoje dvorište i da zaboravimo na EASU. Svima je već jasno da nema EASE bez članstva u EU, a članstva u EU neće biti dugo. Sve se svodi na politiku. I to je prava istina. Ma koliko bili usaglašeni priznanje EASE nećete videti, zar ne?

Ipak, cena takvog ponašanja nadležnih, snishodljivosti i želje za povlađivanjem se slama na nama.

Nadležno ministarstvo nema stručnjake koji se baš razumeju u vazduhoplovno pravo i politiku u toj oblasti (ili možda imaju?), pa tako ministarka Mihajlović naivno iznosi u direktnom prenosu RTS-a sa aero-mitinga u Vršcu 2014. godine netačnu informaciju da srpske dozvole i drugi sertifikati važe u čitavoj Evropi. Nesumnjivo je da su je njeni poltroni  obmanuli, ali je nesumnjivo, kolege avijatičari, da se ni mi nismo organizovali i ujedinjeni učinili nešto za svoj status i svoje skupo plaćene dozvole i sertifikate. Čini se da od svega što radimo najbolje znamo da pognemo glavu.

Kada je u pitanju školovanje kadrova gotovo svi centri za obuku na udarnom mestu postavljaju reklamu da će dozvola koju učenik stekne biti međunarodno priznata. Sa naše tačke gledišta to bi mogla biti prevara ili prostije rečeno – krivično delo.

Posledice loše kadrovske politike odabira menadžmenta i snishodljivog, da ne koristimo grublju reč, ponašanja stručnjaka Direktorata se slamaju na nama avijatičarima. Gospodo iz Direktorata, u toj instituciji radite da biste nama olakšali rad i krajnje je vreme da počnete da radite svoj posao.

Od vazduhoplovstva u RS treba da žive porodice srpskih avijatičara. Niste plaćeni da gasite srpsko vazduhoplovstvo, već da ga unapredite. Jednoga dana kada ostanete sami sa sobom zapitajte se šta ste uradili za vazduhoplovstvo svoje otadžbine, da li ste bili patriote ili samo uplašeni činovnici koji su isključivo vodili računa o svojim ličnim sebičnim interesima.

« »

3 Comments to “Cemu sluze a uz to i ne rade”

  • Не бежим од тога да смо ми Авијатичари криви за ситуацију у српској Авијацији, тиме што смо много пута погнули главе. Томе на жалост доприносите и Ви и поред одличних текстова остајете анонимни а од коментатора тражите представљање. Ја немам проблем са тим, увек пишем под пуним именом и презименом.
    Проблем сваке државне администрације је да су они “влас” и да са врата вичу НЕ & НЕМОЖЕ ( правописне грешке НАМЕРНЕ), а треба само да буду СЕРВИС ОНИХ ЗБОГ КОЈИХ И ПОСТОЈЕ!
    Последњи велики визионар Авијације на овим просторима је био Батрић-Јовановић!
    Кроки рада ДЦВ-а је листа испитивача, поглед на домаћу и страну казује све: Сваки странац је испитивач без ограничења а наши имају неколико “чинова” који само служе да буде ужи круг оних који могу све…Надајмо се да ће бити БОЉЕ!!!

  • Nema cemu da se cudimo, 4 zenske osobe, tamo postavljene od Danice Draskovic, verovatno sada “inspektori” (verovatno sa naknadnom diplomom sa jednog od novokomponovanih fakulteta), ostali ko zna I kako su dosli, sa extremno tankim znanjem engleskog, sta oni mogu da urade, kad im takodje neki neuki prevodilac engleskog prevodi vazduhoplovni engleski, nakaradnije nego sto je to na discovery-ju, I eto kombinacije, verovatno ce biti samo pokorni, pa ce nemacki nacionalni propisi da postanu srpski, eto resenja za njih, a to je pravno, I zbogom avijacijo u Srbiji…mi smo sami krivi, pustamo partijske debile da vode ovakvu profesiju….pozdrav, Aca

  • Poslednji vizionar Batric- Jovanovic? Ljudi vi kako hocete ali sve preko dva mandata ( od po 4/5 god) je previse i dokazano pogubno za razvoj , takticki i strateski gledano. Da je Tesla bio direktor Westinghausa 10 godina Westinghouse bi bio uspesan kao grcki skijaski savez. A kamoli komunjarski aparatcici.