Home » Autorski tekstovi » Concorde uskoro ponovo na nebu?

Concorde uskoro ponovo na nebu?

concorde_airshowGrupa bivših pilota, inženjera, rukovodilaca, entuzijasta, okupljenih u klub pod imenom Club Concorde iz Velike Britanije, objavila je plan da do 2019. vrate ovaj predivni avion na nebo i očigledno poseduju mnogo finansija da podrže ovaj projekat. Trenutno raspolažu sa £40 miliona a postoji i mogući pristup do još £120 miliona  u rezervi od potencijalnih zainteresovanih investitora. Na osnovu ovih dostupnih fondova, izrađuje se  novi plan operacija sa ciljem oživljavanja ove letelice.

Prošlo je više od decenije kada je ovaj avion poslednji put leteo, završavajući karijeru 26. novembra 2003. Različiti delovi opreme, trupa i slično, rasuti su po celom svetu u različitim muzejima, postavkama i izložbama. Sada ne možete kupiti nečiji višak Konkorda ili poručiti od fabrike jedan novi. Ovo postavlja pred grupu ogroman problem najkomplikovanije tehnološke slagalice ikada. To baš i nije moguće izvesti.

Ili jeste?

Grupa planira da otkupi primerak izložen u Parizu na aerodromu Le Bourget po potencijalnoj ceni od $180 miliona i da ga do 2019. vrati na nebo u njegov prirodni habitat. Avion neće leteti na redovnim putničkim linijama ako ste se 1285314644445485457ponadali, već će biti isključivo za aero mitinge, reklamiranje, korporativne događaje ili skupe privatne čartere. Ako ste zainteresovani za ovo poslednje, biće moguće! Ako ste pomislili da neće biti puno posla ili zarade od ove ideje, setite se Konkorda u PEPSI šemi.

Svojevremeno su postojale ideje da se Konkord vrati na nebo. Sećam se izjave Ričarda Brensona vlasnika Virgin korporacije i njegove ideje da se ovaj avion vrati na nebo. Doduše, Ser Brenson je ponudio u to vreme vrlo malo para. To je bio pokušaj – ako prođe, prođe… Ono što je ovaj put različito od ponude Ser Brensona je činjenica da Club Concorde, očigledno ima iza sebe investitore sa vrlo, vrlo dubokim džepovima, spremnih da izdvoje novac za ovaj projekat.

concordeSada sa milionima dolara na dohvat ruke, Club Concorde ima jasnu viziju ove letelice na nebu. Ali na ovome se čak i ne završava vizija ove grupe. Oni imaju nameru nabave i drugi eksponat Konkorda. Eksponat izložen na aerodromu Orly! Doduše, ovaj drugi ne nameravaju da vrate na nebo nego samo da ga premeste u London na specijalnu platformu pored reke Temze.

Ako klub uspe da izvede ova dva cilja, moći ćemo da se nadamo da će Konkord još jednom grmeti kroz oblake. Postoje ogromne prepreke koje treba prevazići. Neke su tehničko tehnološke prirode. Druge su organizacione. A postoje i čisto političke. Najveća prepreka u ovom trenutku je činjenica da Air France i British Airways, trenutno zabranjuju bilo kome na svetu da leti Konkord sa svojim logom na repu. Nije jasno kako klub namerava da prevaziđe ovu političku prepreku jer ove dve kompanije čvrsto drže kontrolu nad Konkordom.

19835484875_975ec94402_mClub Concorde poseduje know-how sa vraćanjem ikona avijacije u život. Nedavno su dovršili restauraciju takođe jedne divne ikone: British Aerospace  Vulcan bombarder. Ova godina je označila kraj ovog delta wing aviona. Na sreću, zahvaljujuću klubu, ovaj avion će i dalje leteti i viđati se po aero mitinzima. Sa uspelim vraćanjem Vulcan aviona na nebo, klub je dokazao sposobnost za uspešno izvođenje projekta Concord.

kursy2Preostaje nam jedino da sačekamo i vidimo kako će ova grupa entuzijasta iskoristiti fondove i svoje znanje. Hoće li uspeti da se dogovore sa British Airways i Air France? Nadamo se najboljem i nadamo se da gramzivost ovih kompanija neće poremetiti finansijski plan kluba.

Ja bih baš želeo da opet vidim Konkord na nebu, a vi?

Vaš Avijatičar

 

« »

One Comment to “Concorde uskoro ponovo na nebu?”