Home » Autorski tekstovi » Crno vreme

Crno vreme

CRNO VREME (TCO)

 

„Razvilo se crno vreme opadanja,

Nabujao šljam i razvrat i poroci,

Podigo se truli zadah propadanja,

Umrli su svi heroji i proroci,

Razvilo se crno vreme opadanja.“

 

Ovako je Vladislav Petković Dis, u pesmi „Naši dani“, opisao Srbiju početkom 20. veka.

Književni uvod koji smo napravili oslikava i Srbiju sa početka 21. veka. Malo se šta promenilo. Po našem starom običaju, krenućemo redom.

U proteklih nekoliko sedmica dobili smo niz pitanja u vezi sa priznavanjem naših (srpskih) dozvola i sertifikata unutar zemalja članica EASA. Deo odgovora na postavljena pitanja nalazi se u ovom tekstu, u kome ćemo se posvetiti operaterima koji poseduju AOC koji je izdao Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS.

 

Činjenica:

EU je krajem maja 2014. godine donela regulativu koja nosi oznaku „Commission Regulation (EU) 452/2014“. Popularno je predstavljena kao PART-TCO. U konkretnom slučaju TCO znači „operateri trećih zemalja“ (third country operators).

Pomenuta regulativa ne dozvoljava operaterima trećih zemalja da izvršavaju letove unutar EU bez prethodne autorizacije. Ona je doneta pod obrazloženjem da mnogi operateri koji nisu sertifikovani od EASA članica ne ispunjavaju visoke bezbednosne standarde za letenje unutar EU.

Komentar:

Pošteno i naivno. Šta reći na ovako bezobraznu konstataciju? Da li je pravi primer visokih standarda bezbednosti EASE nedavni udes Airbusa u Alpima? Navodni pilot samoubica obara avion, pri čemu posada i putnici stradaju. Navodno je čitav sistem imao pristup podacima koji ukazuju da je pilot psihički labilan. Dakle, to su ti visoki standardi bezbednosti? Ili su možda u pitanju ispoštovana ljudska prava, da se pilot samoubica ne uvredi pre nego li se samoubije? Pa zbog toga ništa nije pravovremeno preduzeto? A možda čovek uopšte nije kriv. Možda je tehnički otkaz doveo do udesa. Neće valjda EASA kočiti Airbus industriju. “Hajde da kažemo i podesimo da je pilot samoubica. Što pre.”

Setimo se udesa Airbusa 330 na letu iz Brazila za Francusku, pre nekoliko godina. Nezvanično (ili zvanično), dok kapetan nešto radi pozadi sa nekim ili nekom, kopilot i “cruise” pilot se upoznaju sa avionom??? Igraju se deca. Malo smo bezobrazni, ali to je suština.

Onda se zaigraju, nešto pokvare, uvedu avion u prevučeni let i sruše se. Svi mrtvi. Sledi brzo štelovanje informacija o otkazu tehnike. Hej, ipak je to Air France. Naša (EASA) kompanija. Sramota.

Znači, to su kriterijumi koji definišu visoke standarde bezbednosti EASE. Laži, laži i laži.

Ima još puno primera, a ovo nije tekst posvećen njihovoj analizi. Setite se sami. Kada razmislite videćete šta je to bezbednost kod EASE. Lova, novac, money, profit…

Setite se švajcarskog kontrolora letenja zbog čije greške su se sudarila 2 aviona, kada je stradalo mnogo dece. Da očajni otac nije preuzeo pravdu u svoje ruke, do nje nikada ne bi došlo.

Eto takvi nama sada drže lekcije o bezbednosti letenja.

Činjenica:

EASA ima 32 zemlje članice i tu NE SPADA Srbija, ni Amerika. Dakle, Srbija je TCO. I Amerika. Ali Srbija je u Evropi i primenjuje evropske propise, a Amerika ne. Iskreno, baš nas zanima da li će srpski i američki operateri imati iste ili slične kriterijume autorizacije?

Komentar:

Kao što rekosmo, pošteno i naivno.

Zamislimo jednu Britaniju koja kaže Americi da ne ispunjava njihove standarde bezbednosti. Nezamislivo je, zar ne? Ili Francusku koja to kaže Alžiru. Nemačku koja blokira Kinu, od koje ima ogroman ekonomski profit. A Srbija? Nama svako može reći ne. Svaka članica EASA nas može blokirati. Čak i Hrvatska. Ali oni neće jer nas vole.

Jednostavno nas dovode u poziciju gubitnika. Čitaoci dragi, to je naša istina u ovom trenutku.

Postavlja se pitanje čemu sve one standardizacione inspekcije EASA timova, sastavljene od nebrojeno mnogo proverivača? Ko to finansira? Koliki su troškovi bahaćenja (hoteli, ručkovi, večere, pokloni, karte…)? Standardizaciona inspekcija se pretvara u paravan bludnih izleta EASA osoblja u malu zemlju, koja želi da dokaže da nije tako mala. Koliko su stvarni troškovi poniženja ovog našeg naroda? Oblast jeste usko stručna i sigurni smo da će se naći razni “janjičari” koji će pravdati standardizacione inspekcijske milionske troškove. Za njih postoji samo jedan odgovor – pogledajte svoje rezultate.

Voleli bismo da znamo čija je ideja “standardizacione posete” i šta treba da bude krajnji rezultat toga?

Činjenica:

U skladu sa PART-TCO, određen je prelazni period od 30 meseci. Prvih 6 meseci, do kraja novembra 2014. godine, imaoci AOC-a su mogli, jednostavnim „table review“ mehanizmom, podneti zahtev za TCO autorizaciju. U periodu od 26. novembra 2014. godine do 26. novembra 2016. godine primenjuje se tranzicioni period u kome EASA vrši pregled dokumenata aplikanata za TCO, a koji su zahtev podneli u pomenutih 6 meseci. Oni i dalje mogu bez smetnji leteti unutar EU, do konačne autorizacije.

Operateri koji su AOC dobili kasnije, u periodu od 26. novembra 2014. godine do sada, takođe apliciraju za TCO autorizaciju, ali je period za rešavanje njihovog zahteva u diskrecionom pravu EASA. Oni ne mogu da lete u EASA članicama bez prethodne autorizacije.

Komentar:

U ovom slučaju je potpuno jasno na kom će se mestu naći operateri iz Srbije ako su zakasnili sa aplikacijom do kraja novembra 2014. godine. Hajde da tri puta pogađamo.

Činjenica:

PAŽNJA. Operateri koji AOC dobiju posle 26. novembra 2016. godine moraju najmanje 30 dana pre početka nameravanih operacija podneti zahtev za TCO autorizaciju, mada se očekuje da se ona rešava daleko duže. Mi pretpostavljamo minimalno 6 meseci.

Komentar:

Kako to u praksi izgleda? Na primer, iznajmite nekoliko aviona sa visokom rentom, jer ste kompanija iz Srbije. Onda čekate 6 meseci da vas Direktorat sertifikuje. Za to vreme plaćate rentu, a ne letite.

Dobijete sertifikat i sve potrebne prateće autorizacije/ovlašćenja, pa tek onda aplicirate za TCO autorizaciju. I opet čekate 6 meseci. Nema letenja po Evropi. Za to vreme možete samo u Afriku, Aziju ili Rusiju. Ali nije daleko dan kada će i oni reći da se kod njih ne može leteti pre dobijanja evropske TCO autorizacije, jer Srbija je ipak u Evropi. Pa ako vaš kontinent ne potvrdi da ste bezbedni (autorizovani), tada nema ‘leba ni kod nas. Znači, ukupno oko godinu dana, najmanje. To se znači zove “ravnopravnost” i “konkurentnost”? Mi koristimo sinonime: laž, prevara, cinizam, zloupotreba…

Činjenica:

Najvažnije je da je sve to (TCO autorizacija) besplatno.

Komentar:

Kako se uzme. Možda ako se ne računaju gubici kompanije tokom autorizacije. Činjenica je da morate održavati kompaniju profitabilnom na neki način do početka privređivanja.

Ali sada sledi novi problem. Direktorat će vam posle godinu dana poslati revizore koji treba da potvrde da ste profitabilni. Pa kako da to uradite? Nikako. Štelujte, mažite, filujte. Nema rešenja (izuzev nekog političkog – razumete, zar ne).

Ko sve podleže TCO autorizaciji?

Činjenica:

Osim 32 članice EASA, TCO autorizaciji podležu SVI imaoci AOC-a iz trećih zemalja koji nameravaju da sleću na aerodrome u EASA zemlje, makar i na punjenje goriva. Čak i moćni USA i bliskoistočni operateri.

TCO autorizacija je potrebna ako operater iz treće zemlje daje vazduhoplov u zakup sa posadom u EASA zemlju (wet-laese).

TCO autorizacija nije potrebna ako operater iz treće zemlje daje vazduhoplov u zakup bez posade u EASA zemlju (dry-laese).

TCO autorizacija nije potrebna ako operater koristi aerodrome u EASA zemljama kao alternativne.

TCO autorizacija nije potrebna ako operater preleće EASA zemlju bez namere sletanja.

TCO autorizacija nije potrebna za imaoce AWC-a, ATO sertifikata, privatno i nekomercijalno letenje (tehnički prelet i slično).

I tako dalje.

Dodajmo još da TCO autorizacija podrazumeva procenu operatera u smislu bezbednosti letenja (one bezbednosti s početka teksta???), na osnovu pregleda dokumentacije, SAFA rezultata, procena vlasti koje su izvršile sertifikaciju od strane EASE i drugog (sve što EASA zatraži dopunski, kao svaka „dobra“ administracija, u nedogled). Prihvatljivi su delimično i rezultati provera nekih asocijacija profesionalnog karaktera, IOSA ili OSA ili neka SOSA, svejedno.

Komentar:

Paradoks je da Srbija, po ko zna koji put, nije uspela da za svoje operatere obezbedi makar neke privilegije kod te EASE, ali je opet sve svoje dala. Potpuno, bizarno i bezrezervno. Dakle, našu bezbednost letenja procenjuju oni čije je osoblje, po njihovim rečima, nestručno, psihički bolesno, sklono samoubistvu… Nas to podseća na krstaške ratove, potekle baš iz mnogih od EASA država, gde se u ime Boga čine neki od najvećih zločina u ljudskoj istoriji.

Ne zaboravimo da smo potpisnici raznih sporazuma o otvorenim nebesima, konkurentnosti, otvorenosti tržišta… Lepo smo ga otvorili! Ne zaboravimo i to da smo potpuno kopirali njihove propise u skladu sa našim poltronskim stavom prema njima, a oni nas i dalje tretiraju kao zemlju trećeg sveta (rog Afrike).

Da li je bilo potrebno da potrčimo i prihvatimo njihove EASA standarde i propise, pa da na taj način ugušimo svoje vazduhoplovstvo?

TCO se za sada primenjuje samo na imaoce AOC-a. Ni druge vrste delatnosti nisu ili uskoro neće biti izostavljene, već na neki svoj specifični način, tako da ćemo mi imati o čemu da pišemo.

 

Turci, malo ste nas ubijali i nabijali na kolac.

Fašisti, malo ste nas streljali i klali.

NATO, malo ste nas bombardovali, trovali i zračili.

Mi smo vam sve već oprostili.

EASA, dobrodošli.

 

A u međuvremenu, imaoci AOC-a, ne zaboravite da zahtev podnesete na vreme (koju godinu ranije).

I da ne zaboravimo. Kao što se da zaključiti, troškovi TCO autorizacije su uistinu ogromni. A njih ćemo platiti mi. Bilo kroz poreze, takse, avio karte ili na neki drugi način. Mi, obični građani.

 

Činjenica:

I kao što Dis reče u Našim danima:

„Razvilo se crno vreme opadanja,

Nabujao šljam i razvrat i poroci,

Podigo se truli zadah propadanja,

Umrli su svi heroji i proroci,

Razvilo se crno vreme opadanja.“

Komentar:

Vaš Avijatičar

« »

7 Comments to “Crno vreme”

 • Jako se ne slazem sa kuknjavom koja mirise u tekstu.
  Pod 1. EASA je vazduhoplovna vlast tj deli elemente vazduhoplovne vlasti sa vazduhoplovnim vlastima zemalja clanica- i to na jedan vrlo legitiman nacin. Drzave clanice su se saglasile da osnuju EASA-u. I to provukle kroz svoje sisteme odlucivanja- skuptina cije clanove biraju svi punoletni stanovnici tih zemalja-pa vlada koju bira ta skupstins te nadlezni ministar koje budzetira i daje inicijalne pravno politicke okvire.
  I kao takvi EASA njima i polaze racune ( gradjanima-parlamentarcima-ministrima ) i shodno tome odakle bilo kome pravo ko ne ucestvuje u pravno finansijskom okviru da komentarise EASA-u ????
  pod 2 zadatak vazduhoplovne vlasti je da zastiti svpje trziste-tj intetese svog krupnog kapitala jer oni najvise i placaju – sta je tu sporno i.pogresno? nesto se ne secam da mi drugi placa za moje hirove/potrebe /ideje.
  Pod 3 EASA ima 32 clanice a u EU ima 28 clanica. Znaci moze se biti clanica a da nisi clan EU. tu pocinje pravo pitanje zasto Srbija i RS nisu clanice EASA- e? Odgovor na to pitanje dace i sve ostale odgovore. I znate ga vi svi bolje od mene.
  Poslednje ali i ne najmanje bitno – regulacije se ni ne odnose na nas. Neko treci-bliskoistocni ,azijski,kineski avioprevoznici su cilj a ne par zastarelih aviona sa balkana.
  Niste ni svesni koliko smo nebitni u kontekstu aviobiznisa.
  Tako da bar postedite ovaj blog od kuknjave za dobrim starim vremenima.
  500 000+ citalaca nas obavezuje.

  • Ne odnosi se na nas nego na SVE trece razredne zemlje. Ako mi prihvatamo sakom i kapom sve sto nam EASA servira, zasto nas ne primaju vec jednom sa istim pravima kao na primer Bugarsku? Litvaniju? Rmuniju? Jesu li oni BOLJI od nas? Jesu ****** moga! Uporedi ovo: Srbija VS Rumunija ili Srbija vs Burundi. Gde ti sebe vidis? DCV treba da prihvati uslove ali treba da misli i na druge operatere, nije nase vazduhoplovstvo svedeno samo na AirSerbia i bog da mu dusu prosti, AvioGenex???? Trenutno imamo 5 operatera a nekoliko pokusava da dobije licence (koliko ja znam). Oni su u uzasno nezavidnom polozaju zbog TCO!

   • Pa kad me vec pitas mislim da menadzment srpskog naroda vodi grdje svoje podanike nego Burundi i Niger zajedno.
    Ne postoji nijedna nelogicna i losa regulacija proizasla iz EASA-nog delovanja.
    Druga je stvar sto nas nesposobni idojoti vode i koji nisu u stanju da procitaju a kamoli da razumeju i implementiraju regulaciju. Svrha primenjene regulacije je zastita svog posla.
    A kad pitate kako mogu ovi a ne mozemo mi,meni je odmah jasno da ne razumete sustinu problema.
    Te koje ste pobrojali nisu radili u proslosti ( niti sada to rade ) da klimnu glavom pred EASA-om a onda samo ne donesu propis ili podzakonski akt koji omogucava sprovodjenje regulacije u praksi.
    To je ono sto nas drzi u statusu trece zemlje.
    Ako su nasi sefovi idijoti to jos uvek ne znaci da su u EASA-i , Eurocontrolu,Evropskoj Komisiji,FAA,UK CAA bas svi idijoti.
    cak stavise vrlo cesto su u pitanju vrhunski profesionalci sa ogromnim znanjem koje su spremni podeliti sa onim ko hoce da slusa.
    S tim da i oni imaju par konja koji bi se mogli potrkati sa nasina.
    Bila bi to mrtva trka.
    😉

 • Ovaj tekst je dno dna…pravdati postupak oca poginulog ucenika u udesu dva vazduhoplova je skaradno!
  Uzeo je noz i preklao kontrolora letenja u sred Svajcarske !!!! Dali je kontrolor letenja bio kriv necemo nikada saznati…cak i da jeste nije docekao sudjenje !
  U nekoliko miliona letova godisnje, nekolicina umobolnika, neodgovornih prema zivotima putnika nisu opravdanje za pljuvanje po standardima, naprotiv pravila istandardi sluze da se sprece takve situacije.
  Sa ovog sajta treba bezati dok je vreme, bolje i to nego….

  • Milorade, koliko sam jashvatio pisca, u ovom tekstu se ne pravda niko vec se kritikuje ogromno poveanje troskova za nas operatere. Kritikuje se EASA jer ne vodi racuna o malim operaterimakao i DCV jer ih boli uvo za nase vazduhoplovstvo. Oni samo usvajaju zakone bez razmisljanja o nama malim operaterima. To je unistavanje domacih firmi zbog necijeg neisteresovanja za bilo cije dupe osim svoje! Ja se u potpunosti slazem sa ovim tekstom jer me boli sto cu morati da platim vise stotina hiljada evra i izgubicu jos mngo jer ne smem da radim!
   Totalno si promasio temu. A ako pozivas da se bezi sa ovog sajta, verovatno radis u DCV-u pa pokusavas da botujes.

   • @milorad,
    Korektna vam je primedba za pricu o Peteru Nilsenu.
    O ostalom -pokusajte razumeti da razliciti ljudi na razlicite nacine pokusavaju saopstiti neki problem ili skrenuti paznju na nebezbednu praksu. Niko nije bezgresan a prema meni dostupnim podacima sajt vec ima efekta u tom smislu. Iako tek pocetak uspona pred nama.
    @ Bosko,
    Sve je to super ali meni nikad nece biti jasno kako mi u SFRJ kukamo da nemamo leba da jedemo-pored onakve Vojvodine,Slavonije-posavine u RS itd a oni sa puno losijim meteoroloskim ,hidroloskim i zemljisnim i ostalim uslovima ponosno cute i grade svoje drustvo???
    hteo sam reci odkud rajaneru 300 aviona i pare za implementaciju a mi nemozemo nakupiti ni 200 iljadarki za papirlogiju ???
    Hocete da vam odgovorim?
    Menadzeri rajanera ne kukaju na EASA-u nego posteno uce i rade.

   • Ja sam pensioner. Nikada nisam radio u DCV-u