Home » Autorski tekstovi » Dobro da bolje ne moze biti

Dobro da bolje ne moze biti

Airplane-Tire Tek onako, u dokolici noći, prelistavao sam vesti na internetu.

Odjednom, kao grom iz vedra neba, ugledah sledeću vest: AIRSERBIA – Sa aviona otpao točak pri poletanju.

Događaj se zbio 18. februara oko 18.20 časova. Samo zahvaljujući sposobnosti pilota avion je, sa 57 putnika, vraćen na terminal sa koga je krenuo. Vest je objavila agencija Srna. Dobro, pomislih, dešava se. Rešio sam da posetim web stranicu Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i da proverim šta se dogodilo. Ko je tu zaboravio šraf, šta je utvrdio glavni istražitelj, a šta inspektori na terenu?

Važan događaj, ipak je to nacionalni avioprevoznik, veliki avion, mnogo života, nečija deca. Ako to nije ozbiljan događaj onda ne znam šta jeste. A i dogodilo se pre pet dana.

Na sajtu Direktorata, ništa. NIŠTA o tome. Nikakva informacija, analiza, objava.

Dobro, bio je tu i vikend. Posetiću stranicu Agencije za istraživanje udesa. A na njoj, čekaj malo, pa ta stranica ne postoji. Da se ne lažemo više. Recimo to otvoreno, kao pravi komunisti. Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije prikriva događaj u kome je došlo do ugrožavanja života ljudi. Ne istražuje ga, bar ne javno. Zataškava ga, kao i mnoge stvari vezane za AirSerbiu. O glavnom istražitelju neću pisati jer je on jednako realan kao Crvenkapa ili Deda Mraz. Lik iz bajke. Dobro, ne iz bajke ali živi životom iz bajke (dobra plata, ne radi ništa…). Plagijat sreće. Dembel-paša.

Vratimo se na Direktorat.

Zašto gospodo iz Direktorata? Zašto prikrivate događaje kao što je ovaj iz AirSerbie? Zar je vaša političko stručna poniznost iznad života naše dece? Očigledno da jeste. Jer, da imate imalo časti ili stručnog integriteta stvari bi izgledale malo drugačije. I dok pišem ovaj tekst sećam se glamuroznog prikrivanja požara motora na nekom sličnom letu, kratkom, prema zapadu. Bili ste maestralni, mada su zapadni stručni mediji publikovali istinu. Pre vašeg demanta sebe. A i vi ste pokušali, samo pokušali, da budete fer, pa ste u prvom trenutku izleteli u javnost sa istinom. Ne znam da li je neko od vas zbog toga nastradao, ali znam da ste mučki ćutali kada su različiti arapsko-srpski portparoli demantovali sebe, u pokušaju da ovaj udes okarakterišu kao redovni postupak posade kada ima neke sumnje na nešto??? I jeste redovni postupak, primenjen kada motor gori, a u nekim zemljama ga nazivaju „emergency procedure“ (šta li bi to moglo da znači)?

Zamalo da nam ne dovezu Deda Mraza. Ups, zaboravio sam da on živi ovde, na adresi Agencije za istraživanje udesa. Izvini Deda Mraze ali toliko sam se uplašio za tebe. Sada kada znam da si ti nama dobro i ja se odećam dobro.

Toliko dobro da bolje ne može biti.

« »

Comments are closed.