Home » featured » Iz fabrike na otpad

Iz fabrike na otpad

USAF morao da otpiše potpuno novi AC-130J Ghostrider nakon probnog leta.

Tek što je izašao iz fabrike, prilično modifikovani AC-130, poleteo je na prvi probni let.
Incident se desio kad su se izvršavali zadaci iz grupe “medium risk flying qualities”.

Na visini 15000 ft, vršio se test bočnog klizanja kad je pilot dodao malo više “noge” i avion izleteo iz planirane envelope kontrolisanog leta. U prevodu, nije se više mogao kontrolisati, momentalno se prevrnuo na ledja i izgubio 5000 ft u kratkom vremenu. Piloti su povratili kontrolu i sleteli bez posledica ali je proglašena totalna šteta na avionu jer je pretrpeo prekomerne G sile i dizajnirana opterećenja kostura.

1524632394076674885

 

Ovo nije jedini problem koji se pojavljuje na ovom tipu letelice.

Već ranije su se pojavljivali veći problemi na senzorima za infracrveno ciljanje, senzori su bili neadekvatni za postizanje zaključavanja cilja.

Interference od raznih radio uredjaja su uzrokovale divljanje instrumenata i elektrčnih aktuatora po avionu. Bilo je i strukturalnih problema sa vibracijama koji su navodno rešeni.

Februara 2014. je suspendovano dalje testiranje dok se ne reši problem “temporary departure from controlled flight” tj. neupravljivost aviona na brzinama bliskim brzini prevučenog leta. Manevar vadjenja je premašio Vne (nikad ne prelazi) brzinu i dozvoljeno opterećenje letelice. I da ne nabrajamo više probleme.

U poslednjem letu, 115 miliona dolara je otišlo u topionicu…

« »

Comments are closed.