Home » Novosti » Let kroz led

Let kroz led

qf06w4pnpij9etzb859nMeteorološki uslovi su ponekad vrlo nepredvidljivi. Čak i pored sve tehnologije, radara, osmatranja, merenja, ponekad se desi da avion proleti kroz grȁd ili kako se još naziva – tuču. Brazilskim pilotima se pružila prilika da iz prve ruke vide kako to izgleda kad sa Airbus-om A321-200 proletiš kroz gradonosni oblak.

Naime, 10. februara, let JJ-3307 samo što je poleteo sa piste 10 aerodroma Rio de Janeiro, pretrpeo je udar groma koji je onesposobio radar.

bfiecxnwbrduzvmcxpen Očigledno da posada nije bila korektno informisanja o stanju u zoni. Radarska slika sa zemaljske stanice, upozoravala je da postoje snažni odjeci u toj zoni ali posada aviona nije bila u mogućnosti da vidi detalje zbog oštećenog avionskog radara. Trenutno je u toku istraga koja će pokazati koliko je kontrola leta obaveštavala posade o potencijalnim opasnim zonama.

ur7qzksxltqrzz3snqus

Avion je penjao do 18,000 fita gde je uleteo u snažnu gradonosnu oluju. Grȁd je uzrokovao teška oštećenja na prozorima aviona kao i na nosu aviona u toj meri da je posada morala da objavi emergency i da se hitno vrati na aerodrom nakon 40 minuta leta. Na sreću, avion se normalno prizemljio, povređenih nije bilo ali se šteta na letelici još uvek procenjuje.

B9g_4EIIcAIghqN

Airman

 

« »

Comments are closed.