Home » Autorski tekstovi » Novo teroristicko oruzje?

Novo teroristicko oruzje?

Fantastičan video! Prelepo, neverovatno i raspaljuje maštu!

Ujedno, kad malo razmislite, može biti vrlo uznemirujuće! Kompanija Emirates je snimila fenomenalan video gde dva pilota “Jetman”, lete uporedo sa ogromnim Airbus A380. Vrlo interesantan video, prikazuje mogućnosti ove nesvakidašnje letelice, a prikaz ovih letećih ljudi uz ogroman avion su pravo “ovaploćenje” ljudske ideje da bude što bliže ptici sa što manje opreme i što bliže prirodnim elementima.

maxresdefault

Gledajući ovaj video, počela je da me podilazi jeza. Iz dva razloga: Prvi je osećaj koji moraju imati ovi momci dok lete uz A380. Predivno i ostvarenje snova pilota. Hteo – nehteo, morao sam da se poistovetim sa njima. A zatim se počela pojavljivati jedna zlokobna slika. Neizbežno, s obzirom da živimo u vrlo turbulentno vreme mnogih ratova, napada, terorizma.

Ova letelica je veoma mala. Tek nešto veća od čoveka. (Podaci se odnose na SkyFlash I) Raspon krila je oko 3,5 metara, dužine oko jedan metar i visine od samo 30 cm. Plafon leta je 26000 ft!!! Autonomija iznosi fantastičnih 270 nm! Vne brzina je 213 kn. S obzirom da je izrađena od ugljeničkih vlakana, skoro nemoguće je videti je na radaru.

skyflash

Jetman pack u ovim uslovima može postati “weapon of choice” za teroriste. Privlači se neprimećeno putničkom avionu, postavi eksplozivnu napravu na repne površine i udalji se a da ga niko ne primeti.

Cena potpuno opremljene letelice je oko 150.000,00 eur. Vrlo uporedivo sa drugim ubojnim sredstvima. Jedna obična nova Cessna 172 košta tri puta više od toga. Uz određene modifikacije, vreme leta, brzina i ostale performanse mogu i da se poboljšaju.

Brine me što postoje umovi koji stalno smišljaju kako da divne stvari pretvore u oružje.

Više bih voleo da uživam leteći ili bar posmatrajući kako ovaj aparat leti nego da zavirujem kroz prozor kokpita da li mi se neko privlači s leđa sa bombom u rukama.

Avijatičar

« »

Comments are closed.