Home » Novosti » Oboren ruski avion u Siriji?

Oboren ruski avion u Siriji?

Prema više turskih ali i zapadnih izvora, Rusija je pretrpela prvi gubitak u Siriji. Juče smo objavili vest preko tvitera (https://twitter.com/avijaticar_net ili http://avijaticar.net/twitter-vesti/) da je iz neproverenih izvora stigla informacija o obaranju ruske letelice. Vest nije mogla biti kredibilno proverena a slike koju su stizale na više informativnih lokacija, prikazivale su netačne informacije. Stare, već poznate slike eksplozije aviona u vazduhu, čak je bilo i slika srušenih američkih helikoptera koje su navodno trebale da ilustruju događaj.

Mig-29-fighter-jet-in-blue-sky-611157

Vest smo objavili kao neproverenu i ujedno sugerišući na veliki broj špekulacija. Ali se danas na više turskih i britanskih sajtova pojavila ista vest sa više detalja. Vest je još uvek slabo kredibilna ali postoji sve više izvora sa sličnim ili vrlo sličnim izjavama koje mogu dati kredibilitet priči.

Svedok je izvestio da se u pokrajini Huraytan u Siriji desila eskplozija od srušenog aviona dok su tri druge letelice kružile iznad oblasti, verovatno štiteći nekoga na zemlji.

Jedan novinar je tvitovao da su tri turska aviona odgovorila na weapon lock od strane ruskog lovca. Britanski Daily Mail, Sunday Express i Turski Haberiyakala su objavili da su iz svojih izvora dobili dodatne informacije o ovom događaju.

 

twits

Ima mnogo nedefinisanih informacija: U izvorima se govori o avionu MIG-29 koji do sada nisu ili su vrlo malo spominjani u borbenim izveštajima. Pitanje je – odakle MIG-29 u Siriji? Da li pripada Rusima ili možda Sirijcima? Sirija poseduje rusku opremu i možda ovi avioni pripadaju Sirijskom vazduhoplovstvu.

Povrh toga, pojedine novinske agencije su pokušale da dobiju potvrdu ili demanti ove vesti od Turskog  ili Ruskog Ministarstva. Ni jedno od Ministarstava nije odgovorilo na novinarska pitanja.

 

Haberiyakala, DailyMail, Express.

Ruski ambasador je pre par dana pozvan na razgovor i predočeno mu je da će za svaku sledeću povredu vazdušnog prostora biti odgovorna Rusija.

Šef službe MI6 Sir John Sawers je izjavio da će biti izuzetno teško i za NATO snage i za Ruske snage da nastave ovu kampanju dok se ne uspostavi određeni stepen vojne koordinacije između Rusije i zapada.

Očigledno, NATO i Rusija moraju hitno da sednu za sto i definišu pravila letenja i angažovanja snaga. To će biti prilično teško s obzirom da ne dele iste ciljeve i čak nemaju zajedničku sliku neprijatelja na terenu.

Vaš Avijatičar

« »

Comments are closed.