Home » Novosti » Opet rusi prave ***

Opet rusi prave ***

Opet rusi prave *****

Imamo već tradiciju!

U utorak 12. Aprila, ruski vojni avion SU-24, opet je simulirao napad na NATO brodove u Baltičkom moru. To je već tradicija! Za ovaj događaj, javio je CNN ali samo jedan dan kasnije, agencija AP je javila za još jedan “napad” ruskih aviona.

Američki razač je vršio uz pomoć poljskog helikoptera, protiv podmorničku vežbu. CNN podgreva tenzije pa ovaj incident, javno posmatra kao poruku Rusije – Poljskoj. Ja nisam ubeđen u to. I da nije bilo helikoptera Poljske, ubeđen sam da bi se isto dogodilo, uostalom, kao i već nekoliko puta. Sredinom Aprila 2014. SU-24 je vršio simulirane napade na razarač USS Donald Cook. Za ovaj događaj, mnogi, mnogi tvrde da je SU-24 tom prilikom bio opremljen kontejnerom za elektronsko ratovanje i da je oprema iz tog kontejnera “potpuno onesposobila i oslepela većinu elektronske opreme na razaraču”. Pojedini izvori tvrde da su ekrani Aegis sistema na razaraču potpuno izgubili sliku iliti “pocrneli”.

Krajem Maja 2015. opet prolećne vežbe. SU-24 je ponovo simulirao napade na NATO brod USS Ross. Razlika je bila samo u tome što je ovaj prelet bio na svega 500 ft umesto na 1000 ft kako je vršeno prethodne godine.

Poslednja dva napada su se opet odigrala na jadnom USS Donald Cook razaraču. Predpostavljam da je NATO ojačao robustnost svojih sistema pa je hteo malo i da provocira ne bi li Rusi ponovili elektronsko ometanje i testirali američke sisteme. Na njihovu žalost, SU-24 koji se poigrao napada, nije bio opremljen takvim kontejnerom. Nije bio čak ni naoružan. Podvesci su bili nedvosmisleno prazni.

img_1689-1

Ovaj incident u poređenju sa prethodne dve godine, bio je najžešći. SU-24 je izvršio 20 (DVADESET) simulacija napada. Navy Times izjavljuje da je proleteo pored broda na svega 30 ft a da je napade vršio na visini od 100 ft! Mornari tvrde da je leteo toliko nisko da je za sobom ostavljao trag na morskoj površini. Zbog ovih “napada”, razarač i posada helikoptera, bili su prinuđeni da prekinu izvođenje sopstvene vežbe.

Svi ovi događaji, nisu u skladu sa dogovorom od 1973. godine kada se ovakva vrsta aktivnosti zabranjuje obema stranama. Izgleda da Rusija ignoriše ovaj dogovor što se moglo i očekivati. Sjedinjene države su počele da krše mnoga sopstvena obećanja. Nadamo se da kršenje obećanja s obe strane, neće upasti u svojevrsni “kovit”.

Na Vaše zadovoljstvo, ovaj put imamo i video snimke koje je načinila posada!

 

« »

Comments are closed.