Home » Autorski tekstovi » PISMO TUZILASTVU

PISMO TUZILASTVU

PISMO TUŽILAŠTVU

 

Poštovani Zameniče Višeg javnog tužioca,

Sigurni smo da ste primili izveštaje obe Komisije u vezi sa udesom helikoptera Mi-17 Vojske Srbije. Oblast vazduhoplovstva je usko stručna i mi bismo želeli da Vam pomognemo u delovima koji su nedorečeni, nejasni ili pravno neregulisani.

Kao prvo, Vojska Srbije nije nadležna za sprovođenje istrage udesa vojnog helikoptera. Jasno nam je da to zvuči nelogično, ali treba da imate na umu da je neko angažovao helikopter za potrebe javnog avio prevoza, koji je komercijalna delatnost regulisana civilnim zakonima i propisima. Više informacija o tome možete dobiti od Direktorata civilnog vazduhoplovstva, koji će Vam to potvrditi. I molim Vas, nemojte misliti da oni to ne znaju i da zbog toga ćute. Možda su samo malo uplašeni.

U slučaju kada se dogodi udes vazduhoplova koji obavlja javni avio prevoz, za istragu okolnosti udesa je nadležna Agencija za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda u civilnom vazduhoplovstvu, a u slučaju kada je u to umešan vojni vazduhoplov, ta komisija mora biti MEŠOVITA. Naravno da Glavni istražitelj te Agencije to zna, a ako me pitate zašto i on ćuti – ne znam.

justiciaDa zaključim ovu tačku. Komisije koje su Vam dostavile izveštaje su apsolutno nenadležne za istragu ovog udesa, a prethodno pomenuti državni organi ili eksperti Vam to mogu potvrditi.

Analiziraćemo izveštaje Komisija, kako bismo Vam ukazali na izvesne nekorektnosti, za koje ne krivimo članove Komisija jer oni nisu kompetentni za takva istraživanja, već su postupili po naređenju, kao pokojni Mehić.

Još Vas obaveštavamo da je publikovanje kompletnih izveštaja u javnosti, sa vrlo osetljivim ličnim informacijama, potpuni politički i moralni promašaj. Stručna javnost je ogorčena. U slučajevima publikovanja ovakvih izveštaja daju se samo one informacije koje ne ugrožavaju ličnost i delo posade, posebno kada ona nije anonimna.

 

O vazduhoplovu:

Vazduhoplov koji se nalazio u pripravnosti za akcije TiS (traganje i spasavanje) je helikopter tipa Mi-8. On je tehnički pregledan, održavan i spreman za poletanje. Ostali helikopteri NISU bili spremni za poletanje. Nije bilo moguće utvrditi da li je helikopter Mi-17, koji je pretrpeo udes, bio tehnički ispravan na način kako to nedvosmisleno tvrde Komisije.

Postavlja se pitanje kojom procedurom je odobrena zamena helikoptera? Ko je to naredio? To nije bezbedno. To su dve različite letelice. Dovoljna je i najmanja greška pokazivača položaja vazduhoplova da dođe do katastrofe. Ko i na osnovu čega garantuje ispravnost elektronske opreme helikoptera?
Kada budete analizirali pripremu helikoptera za let, videćete da on nije pregledan iz razloga HITNOG poletanja (za samo 20 minuta od dobijanja prvog naređenja).

Helikopter Mi-17 ne poseduje odgovarajuću opremu za sletanje u meteorološkim uslovima koji su vladali u tom trenutku na aerodromu Nikola Tesla, a koja se zahteva po civilnim propisima.

 

O posadi:

Posada helikoptera NIJE bila osposobljena i u trenaži za letenje noću u instrumentalnim uslovima. Pilot Mehić jeste bio osposobljen i u trenaži ali kopilot Đukarić nije. Mi-17 je helikopter sa više članova posade (2 pilota), a osposobljenost posade se određuje po najslabije osposobljenom članu, Đukariću. Zaključak je da POSADA NIJE bila osposobljena za let u datim uslovima, a ne kako Komisije tvrde da jeste.

 

O letu:

Mi-17 je izvršavao let za potrebe hitnog helikopterskog medicinskog prevoza (životno ogrožene bebe), a nije učestvovao u akciji traganja i spasavanja. Onaj ko izvršava takvu vrstu letenja se posebno sertifikuje od strane nadležnog organa, a Vojska NE SME da sprovodi takvo letenje. VS nema uspostavljene operativne procedure da bi to radila i ne ispunjava uslove za takve letove. Ne postoji moralni osnov (činjenica spasavanja bebe) da se helikopter uputi u samoubilačku misiju naređenjem nekog lica, jer bezbednosni uslovi zahtevani zakonom nisu ispunjeni.

 

Ostale okolnosti:

Meteorološki uslovi za letenje nisu bili složeni, kako se to negde može naći. Oni su bili NEPOVOLJNI. Posada je svesno poslata na zadatak ispod svih bezbednosnih minimuma. Razlog uspostavljanja minimuma jeste da se povuče crta i uspostave granice bezbednosti. O posledicama takvih odluka možete dobiti više informacija od meteorologa sa aerodroma i bilo kog pilota.

Priprema leta nije sprovedena. Posadi nije ostavljeno dovoljno vremena da obavi adekvatnu pripremu leta. Zanemarujući sve gore pomenute propuste, poletanje bez pripreme je po sebi dovoljno za udes. Posada nije imala vremena da se konsultuje sa meteorloškom službom koja im može dati informacije o stanju vremena na ruti.

 

Kontrola leta:

Postupci kontrole leta nisu analizirani? Pa da li je to moguće? Kontrola leta, uprkos zahtevu pilota da ide na Batajnicu (ponovljen više puta) upućuje helikopter na aerodrom Nikola Tesla. NIJE TAČNA tvrdnja da je pilot odustao od sletanja na VMA jer je utvrdio da je tamo bilo loše vreme. Komisija konstatuje da je on odustao od sletanja na VMA zbog izveštaja koji je primio od strane kontrole leta o meteo situaciji na Banjičkom visu. Pilot, prema tom izveštaju, nije lično utvrdio stanje vremena na VMA. Pa kako je kontrolor leta znao kakvo je vreme na Banjičkom visu? Da li je bio vidovit? Nedostaje podatak ko mu je to javio?

Gospodine, ko je naredio kontroloru letenja da ODBIJE Mehićev zahtev za sletanje na Batajnicu i da ga uputi na aerodrom Nikola Tesla? Mehić je do detalja bio upoznat sa terenom i preprekama u zoni Batajnice, a potpuno mu je bio nepoznat teren oko aerodroma Nikola Tesla.

I da Vam pojasnimo još to da je Mehićeva namera bila da prođe ispod oblaka na Batajnici i da odmah zatim preleti na maloj visini do VMA. Ne možemo poverovati da sanitetsko vozilo na aerodromu ispunjava uslove za prihvat bebe, a VMA ih ne ispunjava.

Kako je moguće da se pilotu menja ruta telefonskim putem tokom leta?

 

MOLIMO VAS da pokrenete nezavisnu stručnu istragu. Zaključci Komisija koje ste dobili su očigledno nekompletni i netačni. Nemojte njih kriviti. Oni postupaju po naređenju i ne poznaju zakonodavstvo u tom obimu. A nisu ni nadležni. U prilog tvrdnji govore i preporuke koje Komisije daju na kraju izveštaja, a one potvrđuju da VS nema procedure za medicinski prevoz i indirektno dovode do zaključka da mnogo toga nije napisano i istraženo.

Nije nama potrebno da nam političari kažu koga da volimo ili ko je ko. Mi to znamo i bez njih.

Gospodine Zameniče Višeg javnog tužioca, struka želi istinu.

 

Kako posle svega navedenog neko može i da pomisli da je OSNOVNI uzrok udesa pravilno definisan u izveštajima Komisija?

 

Gospodine Majore, gospodine Kapetane i gospodo Zastavnici, oprostite, ali potrajaće samo malo duže dok otkrijemo sve činjenice kako to i zaslužujete.

 

« »

38 Comments to “PISMO TUZILASTVU”

 • +1

 • Obratite paznju na predaju FPL ! Izvestaj kaze da su predali VFR FPL (kakav nonsense s obzirom da je noc a meteo uslov vrlo losi, cak QGO)!!! Dali su se upoznali sa vazecim NOTAM-ima bitnim za njihovu marsrutu? Dali je plan dosao u ARO LYBT? I jako vazano, dali su bili upoznati sa meteo situacijom na marsruti i mestu vanaerodromskog sletenja (cini mi se da je i to menjano), jesu li imali prognozu za let u povratku. Inace FPL posada moze da menja iz vazduha (iz vfr u ifr, destinaciju, marsrutu, alt. aerodrome i td.) a ovde je menjan sa zemlje !!!. LYBT ima ILS i nesto sto posadi koja nije dovoljno utrenirana za sletanje po ILS-u moze biti od velike pomoci GCA…

 • Da ne objašnjavam koliko je naše pravosuđe komplikovano – molim vas, angažujte advokata krivičara da “uobliči” ovaj podnesak jer će u protivnom biti odbačen, ili zaturen. Možda je najbolje da odete u adv. komoru (nedavno su ostvarili uspeh i dokazali koliko ova vlast greši). Cilj ovog pisma – podneska mora da bude taj da se zamenik tužioca “ubaci” u pravilan kolosek iz koga neće moći da skrene tj. izdaje naredbe za istrage ili veštačenja tako što ih postavi široko ili neodređeno (i opravda svoj nerad ili rezultat da bude optužen portir ili kafe kuvarica), već da se dovede u sitauciju da mora da postavi precizna pitanja – kako prilikom ispitivanja svedoka, tako i prilikom formulisanja zadatka veštačenja ili naloga agenciji za istragu i dr.

 • Slava heroima,saucesce njihovim porodicama,a ova djubrad koja nemaju Obraza nego imaju djon na licu valjda ce im jednom doci do ono malo mozga a i to su kupili na masterima posle osnovne skole i posle seciranja par zaba i gustera,nadam se da imaju barem trunku savesti i da prestanu da se kriju iza tatice i da se seckaju od Krusevca do Surcina,jednostavno je treba samo da se izvine PORODICAMA HEROJAi da sve sto su “zaradili “za vreme svog mandata poklone porodicama koje su zavili u crno(nije neka uteha,ali bio bi moralni cin) a onda da jednostavno nestanu sa politicke scene i neka lepe plocice po kupatilima(ako ih neko pozove)jer izgleda i to je veliki rizik kada pozoves dr.keramicara sutra moze da se desi da umesto helikoptera otpadne plocica i invalid ili jos jedna glava manje

 • Bravo, najzad glas razuma!
  Ako se stvar ne istera na cistac sutra će vas poslati u drugu samoubilačku akciju!

 • Pretpostavljam da je VMA radio medicinski deo izvestaja. Mozda ja brkam vesti pod stare dane ali zar nije neko bas sa VMA patologije bio umesan u dobavljanje lekova/narkotika onoj sirotoj devojci, kcerci poslanice u Vojvodjanskom parlamentu i poznanici Zeljka Mitrovica? Ako su prethodne dve recenice tacne, kako verovati medicinskom izvestaju?

 • Sama cinjenica da izvestaj pise organ koji je potencijalni krivac za nesrecu,je nevidjeni nonsens.

 • Господо, свака част!!! Само глас струке може донети истину. Ми који нисмо стручни можемо само да нагађамо, а нагађање води замени теза што и јесте основни циљ премијера и његових министара. Ово никако не сме да се заборави и мора да се истера истина по сваку цену.
  Ја бих лично волео да им је намера успела, да су се сликали са бебом и добили 1+ рејтинг на скали истраживања које папрено плаћају, бар би сви били живи, али како каже наш народ “крчаг иде на воду док се не разбије” па би се иста ствар догодила у догледно време. Сречите то!!!
  Знајте једно, подршку имате, и то огромну, искористите је па шта год коштало!!!

 • Poštovana gospodo,

  Hvala dragom Bogu pa u Srbiji još uvek ima hrabrih ljudi. Svaka Vam čast i Alal Vam vera na ovom pismu tužiocu.
  Hteo bih kao advokat da Vas nešto posavetujem. Nemojte ni slučajno da Vas neko nagovori da podnosite neku krivičnu prijavu. Izmenjeni su supropisi kako bi se krivična odgovornost političke elite eskludirala/ prosto rečeno izbegavala/. Naime, ako oštećeni ili bilo koji drugoi građanji podnesu krivičnu prijavu koju Tužilaštvo odbaci, jedini pravni lek je prigovor višem tužiocu / u odnosu na sada nedležno Više javno tužilaštvo u Beogradu to je Apelaciono tužilaštvo/ , i kada Vam s i taj prigovor odbije, gotovo je sa krivičnim postupkomkoji ste hteli da inicirate. Nemojte zaboraviti da je tužilaštvo pod direktnom kontrolom izvršne vlasti, a podsećam Vas na skorašnje kreivične prijave Zaštitnika građana Saše Jankovića protiv lica iz Vojske i kako je sve to završilo. Dakle, idite samo ovim putem kako ste krenuli, pravite pritisak preko javnosti, ali nikako sa nekom formalnom krivičnom prijavom. Oni samo to čekaju. Ako Vas to bude sabetovao neki dobronamerni advokat, to je “danajski dar”. naravno, nemojte da zaboravite da se kada već ovde jedan građanin preporučuje advokatsku komoru , da se naš vrh komore na kraju priklonio vlastima u vezi sa protestom advokata. Naravno, ima nas među advokatima koji se ne plaše vlasti. Pomoćićemo Vam u svemu , naravno pro bono/ besplatno/ da isteramo ovu stvar na čistinu. Eventualno, ako ima elementata za krvičnu odgovrnost u ovom slučaju, zaprećene kazne su velike, pa nema bojazni od zastarevanja…odgovaraće kad-tad. Upućujem Vas na sajt boljaadvokatura.com ili na blog sudije Miše Majića/ sudija Apelacionog suda u Beogradu/ . Već ima tamo tesktova koji otvaraju pitanja sa pravne tačke gledišta. U svakom slučaju, stojimo Vam na raspolaganju, sa porukom ” Nikada ne odustajte” ! Vladimir Gajić, advokat iz Beograda

  • Eto šta je advokat – odmah misli na kriv. prijavu, pa ko je to spominjao?! Da li je moguće da niste svesni faze postupka u ovom trenutku, da još nisu ni poslati pozivi za prikupljanje “informacija građana” (navedenih u izveštajima i nenavedenih, potencijalno osumnjičenih i svedoka) i dr. osnovnih dokaza koji moraju prikupiti za svaku zadesnu smrt. Dakle, svaki građanin koji ima saznanja o događaju koji je rezultirao smrću 7 lica ima pravo i obavezu da svoja saznanja dostavi postupajućem tužiocu (objavljen je broj predmeta)- u formi podneska s naslovom Obaveštenje/Informacija, bolje potpisano nego nepotpisano, bez lirskih elemanta samo suvoparno stručno ali razumljivo laiku (mada bi više stručnih lica čak imalo pravo da ga dostavi u formi Prigovora) – tada zam. tužioca ne može da ga ignoriše, taj podnesak mora da bude u predmetu, a ako reši da nema elemenata kriv. dela – neće moći baš lako da ga zaobiđe !
   Autora sam uputula na Adv. komoru baš zato što znam koliko se u vas čovek ne može pouzdati, tj. zato što će tamo sresti bar trojicu advokata kojima će izneti svoj zahtev, pa će od tri mišljenja dobiti jedno pametno! Kao stranka sa velikim iskustvom (i brojnim pobedama mnogo jačeg protivnika) znam šta govorim, autor teksta je uradio odličnu stvar samo to treba malo uobličiti, a da je sreće već bi se timovi advokta javljali porodicama stradalih da im ponude svoju pomoć i od početka se uključe u ovu istragu jer oni na to imaju pravo!

   • Znate Vanja, zato što se u ovom društvu svi razumeju u sve, zato i jesmo tu gde smo. Takvo pametovanje je dalo svoj danak i u ovoj tragediji. Otuda valjda i Vi znate bolje od tri advokata, to je inače, opšte poznato da ovde svi sve znaju bolje i od svakoga, a od advokata da bolje poznaju zakone i pravo kao nauku, to da ne pominjemo. Šta Vam nije jasno u sugestiji kolege Gajića da ne treba podnositi krivične prijave jer će iste biti odbačene i tako formalno pravno stavljena tačka na slučaj? Vi biste da se podnesu prijave i olakša tužiocu nečasna rabota? Da častimo Gašića i Bandića, a tužiocu skratimo muke?
    Što se tiče Vaše sugestije da se advokati sami ponude porodicama da ih zastupaju, to je Kodeksom profesionalne etike advokata zabranjeno, pa to ostavljamo Vama, pošto ste bolji advokat od najmanje tih troje advokata koje pominjete, a kolega Gajić je već objavio da će 120 advokata pokreta “Bolja advokatura” u svako doba potpuno besplatno pružiti pravnu pomoć svima, u vezi ovog slučaja. Zato, kanimo se poslova za koje nismo kvalifikovani, makar u ovako ozbiljnim stvarima. Valjda nam je nauk nam je i ovaj slučaj.

 • Poštovani,

  Više je nego jasno o čemu se tu radi.
  I želimo da Vam ovim putem pružimo podršku, 120 advokata Vam je na usluzi da se istera istina na videlo.

  Na našem blogu smo objavili ovaj tekst, o ovome ne sme da se ćuti!
  http://boljaadvokatura.com/pismo-tuzilastvu/

  Budite slobodni da nas kontaktirate, a nadam se i pratite.

  Srdačan pozdrav!

  • Ovo vec dobija na smislu.

  • Bravo!

  • Svaka vam čast! Podrška!

  • Postovani Advokati (namerno velikim slovom),

   svaka cast na angazovanju i sto ne prodajete veru za veceru. Heroji i njihove porodice ne zasluzuju da ih ova g***a vuku po blatu.

 • Poštovana Gospodo,
  Danas sam pročitao ovaj tekst i druge na Vašem sajtu vezane za pad helikoptera.
  Iako sam laik u oblasti avijacije (kako vojne tako i civlne) sa logičke strane Vaši navodi zvuče veoma uverljivo.
  Međutim uvideo sam samo jedan ozbiljan problem:
  Ja sam sasvim slučajno čuo za Vaš sajt. Verovatno sam među retkim srećnicima među “širokim narodnim masama”. Vrlo verovatno da Vaši navodi neće doći u širu javnost. Ovo što ste Vi napisali treba da vide i drugi građani ove zemlje. Zvanični izveštaji koji dolaze u širu javnost su prepuni kontradiktornosti i slobodnih komentara i nagađanja.
  Da li postoji mogućnost da ove tekstove prenese neki medij namenjen za šire informisanje, jer se ova vladajuća garnitura sigurno za to neće pobrinuti. Čak mislim da će se svim silama truditi da ne dospeju u javnost.
  Krajnje je vreme da kredibilni ljudi od struke počnu da iznose stvari u javnost onakve kakve jesu, pa ma koliko crne i teške bile.
  S poštovanjem
  Aleksandar Bugarski

 • Ja sam pročitao izveštaje obe komisije. Komisija Načelnika Generalštaba je konstatovala:
  – u vreme pripreme za izvršenje zadatka i u vreme sletanja baza oblaka iznad aerodroma Batajnica i Nikola Tesla bila je ispod meteoroloških minimuma za konkretni helikopter;
  – u vreme predviđenog sletanja meteorološki uslovi su bili i ispod minimuma za vidljivost.

  Dalje, izdavanje naredbe posadi Dežurnog tima za traganje i spasavanje za izvršenje zadatka nezakonito je izdao brigadni general Bandić ( brigadni general je čin koji smo preuzeli od amerikanaca, a on je zapravo po znanju i osposobljenosti u rangu ranijeg pukovnika JNA- komanduje brigadom) a njemu takođe nezakonito Ministar odbrane Gašić ( ministar nema ovlašćenja komandovanja, to je ovlašćenje Predsednika Republike i u ratu i u miru, koje on može pisanim aktom da prenese na načenika Generalštaba za pojedine situacije, kao što je ovde bio slučaj).

  Budući da upotrebu vojnog vazduhoplova u bilo koje, pa i u svrhe traganja i spasavanja, odobrava isključivo Dežurni tim Operativnog centra sistema odbrane Republike Srbije ( koji dežura 24 sata i u čijem sastavu su i pilot i raketaš i vojni meteorolog i vojinovac i oficiri drugih specijalnosti ), odnosno u njegovo ime Rukovodilac dežurnog tima ( tzv. dežurni operativni Sistema odbrane) i to tako što naredbu izdaje Dežurnom timu operativnog centra RV i PVO koji ima “izvršnu” komandu prema dežurnoj jedinici Ratnog vazduhoplovstva (dakle, samo njegovu komandu mogu da izvršavaju jedinice – zato je “izvršna”) i koji Dežurni tim OC RV i PVO sve vreme prati let i komanduje posadi, to sledi da su ministar Gašić i general Bandić zloupotrebili i prekoračili svoja ovlašćenja, pa mimo propisane procedure odobrenja upotrebe letelice i procedura vodjenja leta i komandovanja, uveli posadu i borbeno sredstvo u nepovolje uslove za letenje, a posebno za sletanje na mesto koje izdatim zadatkom nije bilo predvidjeno kao mesto sletanja (prvobitna maršruta je bila Batajnica- Raška- Batajnica), sve pod izgovorom spašavanja života deteta, što je osnovni uzrok pada letelice.

  To je osnovni uzrok pada letelice, a ne gubitak orijentacije pilota ( izveštaj ga naziva: prostorna dezorijentacija). Jer, osnovno pitanje treba da glasi: Ako je helikopter pao jer je pilot izgubio prostornu dezorijentaciju (a tako glasi izveštaj), šta je izazvalo prostornu dezorijentaciju?

  Prostornu dezorijentaciju je izazavala naredba za izvršenje zadatka mimo propisanih procedura. Jer da su procedure poštovane, Dežurni tim sistema odbrane u kojem sedi više iskusnih i prekaljenih oficira ne bi izdalo naredbu Operativnom centru RV i PVO, a još manje bi Dežurni tim OC RV i PVO izdao izvršnu naredbu posadi helikoptera da leti po nepovoljnim uslovima kako za konkretni helikopter tako i za vidljivost. Ne bi jer bi se držalo strogo propisanih procedura koje radi poštovanja i postoje i koje su sve u interesu sprečavanja veće tragedije od one koja preti ukoliko se ne upotrebi letelica.

  I sama komisija RV i PVO kao “drugostepeni uzrok” udesa navodi propuste u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom.
  Međutim, taj uzrok je uzrok neposrednog uzroka pada helikoptera, pa je s toga u krivično pravnom smislu relevantan. I više od toga, ali ovde nema mesta daljim elaboracijama.
  Što se tiče tzv. generala Bandića koji je u toku NATO agresije umesto u svoj “orao” seo u PUCH i odvezao se na Ponikve, a aparat mu drugi prebacio na Ponikve, jedino što vredi pomenuti jeste da su takvi svi oni ofciri koji su američke apologete.

  To su kao konji lipicaneri kojima se u vojsci pred paradu u zadnjicu stavi slamka kako bi na paradi lepše zabacivali stražnjicom levo desno. Tako je on i u Feketiću umesto da komanduje sa komandnog mesta i prati situaciju, trčao po snegu pred kamere.

  Dakle, nužno je utvrđivati krivičnu odgovornost ministra Gašića i tzv. generala Bandića, dok ostali u nizu, poput dežurnog operativnog u RV i PVO koji je propustio da odmah po saznanju da mu general Bandić ( inače na godišnjem odmoru) preuzeo komandu nije izdao naredbu da se letelica prizemi, treba disciplinski da odgovaraju.

  advokat Dušan D. Bratić

  • Bravo Dusane.

   • Nema na čemu. To je dužnost svakoga od nas. Samo napred! Za ovo moraju da polože račune.

  • Dućo, raduje me što vidim da si se sa nekim kolegama upustio u ovu priču. Isterajte ovo do kraja ako ikako možete. Pozdrav

 • Nadamo se svim srcem da će struka da izgura istinu na videlo i da će ovo pismo naići na razumevanje od strane tužioca. Uskoro ćemo znati. Neka im je večna slava i hvala za sve što su učinili za svoju državu i narod.

 • Slozicu se sa Enom u potpunosti, posebno u recenici u kojoj kaze “Ako se stvar ne istera na cistac sutra će vas poslati u drugu samoubilačku akciju” Ima nesto drugo u cemu se necu sloziti. Autor pisma pomocniku tuzioca, ili autori, nikako nije, ili nisu, smeli podleci strahu da ga ne upute javno sa imenima i prezimenima!Po meni, laiku, napisano veoma strucno sto mi govori da je autor (i) odlicno znao o cemu govori. Nazalost to ne obavezuje pomocnika tuzioca! Nasa tuzilastva funkcionisu upravo onako kao i drzava, tromo, lenjo, nezainteresovano i zavisno. Ko bi se pri tom jos bavio i anonimnim pismima? Sjajan i strucan tekst, ujedno i optuzba sa velikom tezinom ovako postaje nesto sto nikad nije ni postojalo. Sem medijske paznje koja ce trajati jako kratko i koju, koliko vidim, nije niko visoko tirazan objavio, jos krace. Ko ce da brani jedan ovakav tekst i ovako tesku optuzbu? Sama nemoze, autora nema, znaci da ni ne postoji.
  Znam da je tesko ali kao sto se kaze da su putevi do zvezda (istine) posuti trnjem autor je morao smoci snage i uraditi drugacije.
  Ako to ne uradite danas, sutra ce vas taj strah i necinjenje, u nekom narednom zlu, uciniti saucesnikom. Svoj stav, znanje i struka se brani imenom i prezimenom, zato ih i nosimo, da se ne utopimo u gomilu, u opsti stav i misljenje jer je ono moguce prilagoditi kako kome odgovara. Jos nije kasno, autorizujte ovo pismo i hrabro, trnovito jeste ali je i casno! Vredi.

 • 1NEVIDJENA SRAMOTA I CINIZAM ONIH KOJI SU NA VLASTI . DA SU NAPISALI ILI JAVNO REKLI DA SE RADI O BILO KAKVOM DRUGOM RAZLOGU KOJI JE DOVEO DO UDESA MOZDA BI IM I PROSLA TAKVA LAZ ALI NAPISATI I JAVNO IZGOVORTI DA SU PILOTI BILI POD DEJSTVOM ALKOHOLA , ODNOSNO DA IM JE U KRVI NADJEN ALKOHOL JE TAKVA GNUSNA LAZ OD KOJE SE CITAV SVET VEROVATNO GNUSA . OVAKAV BEZOBRAZLUK NESME OSTATI NEKAZNJEN PA MA KAKVA CENA DA BUDE JER UNISTITI TOLIKO ZIVOTA ZBOG NECIJE NESTRUCNOSTI I BAHATOSTI NESME PROCI NEKAZNJENO . TOLIKO SU PUTA DO SADA OD NARODA NAPRAVILI BUDALE DA JE TO KRAJNJE PONIZAVAJUCE ZA CELOKUPAN SRPSKI NAROD JER ISPADOSMO PO NJIMA TOLIKE NEZNALICE DA NEZNAMO DA RAZLIKUJEMO STA SMRDI A STA MIRISE , EPA ” GOSPODO ” MISLIM DA STE OVOGA PUTA DOSLI DO KRAJNJE TACKE STO SE TICE STRPLJENJA OVOG NARODA I DA VAM POSLE OVOGA SLEDI ” RACUN ” KOJI CETE MORATI DA PLATITE . MOJE NAJISKRENIJE SAUCESCE PORODICAMA POGINULUH U OVOJ STRASNOJ NESRECI KOJA IH JE ZADESILA .

 • Stid je ono sto osecam jer pripadam narodu koji svoje heroje umesto u zvezde baca u blato. Izdali smo i prodali sve sto vredi i sto smo trebali da branimo cascu, obrazom i zivotima svojim. Dozvolili smo da oni koji su za nas ratovali budu isporuceni Haskom kvazi sudu, umesto da ih branimo i slavimo. Dozvolili smo mnogo toga sto nismo smeli. Nadam se da cemo se jednom probuditi i shvatiti da smo prevareni i zavedeni. Ne dajte braco da nas sramote i brukaju, ne dajte da se zlotvori izvlace, ne dajte da ovi divni ljudi koji su spasili toliko zivota i koji su bili spremni da se zrtvuju za druge, a to mogu samo najveci i najbolji, ispadnu krivi za ono za sta su krivi drugi. Zar da nas vecito vodi i zavodi sljam, zar da nam kvazi pukovnici i ministri podmecu istinu? Imamo li mozga da mislimo svojom glavom ili smo volovi koje vuku za rogove Gasici, Bandici, Vucici i ostali moralni gmizavci. Nikad necu da poverujem da su ovi ljudi krivi i da su pijani posli u takvu misiju. Slava im i hvala im. Nasa je duznost da se izborimo za istinu i oduzimo se ovim velikanima. Od njih je ostalo samo secanje. Cuvajmo i branimo ga kad ne mozemo da vratimo njihove zivote. Srbijo moja, muka mi je od ovog olosa. Branimo nase heroje. Neka odgovaraju oni sto su ih poslali u smrt. Lako je napadati mrtve ljude koji vise ne mogu da se brane i otkriju istinu. Nadam se da bar to mozemo. Odbranimo uspomenu na nase heroje koji su spasili toliko zivota.

 • Slično ( kada je bezbednost u pitanju) je bilo i tokom padobranskog skoka na otvaranju vojne parade na Novom Beogradu jesenas. Padobrancima je naređeno da skoče sa visine koja je bila ispod svakog bezbednosnog mimimuma za padobran (560 m, a minimum, po idealnom vremenu je 600m) i po nepovoljnim vremenskim uslovima- kiši i vrlo niskoj donjoj nazi oblaka. Pravo je čudo da niko nije stradao ili upao u Dunav- što je , obzirom na okolnosti i skok sa zastavama, moglo da ima fatalne posledice. Uprkos odbijanju rukovodioca skoka (koji je bio u helikopteru) da se po takvim uslovima izvrši skok, NAREĐENO je da se skok, protiv svih pravila izvede.
  Navikli su da krše pravila za lične promotivne potrebe; ovoga puta se slomilo na ovoj nesrećnoj posadi i njihovim putnicima.

 • […] stručne javnosti u Srbiji se sve više čuje pa su na sajtu Avijaticar.net objavili otvoreno pismo tužilaštvu u kojem iznose činjenice koje „bacaju novo svijetlo“ na podatke iz objavljenih […]

 • Posle objavljivanjaa snimka iz dnevnka RTS-a koji nedvosmisleno pookazuje da je na aeodrumu bio Zlatibor Lončar https://www.youtube.com/watch?v=ZbhQC-vAiwU#t=47 vojska je to priznala.
  http://www.alo.rs/…/bandic-loncar-mi-je-licno-javio-d…/92530

 • Поштовани,
  одличан вам је сајт, али имам једну примедбу – обзиром на латиницу, нисам испрва била сигурна је ли сајт српски или хрватски. Молим вас да, уколико сте у могућности, користите наше писмо.

  Пуно поздрава и срећан рад у будућности.

  • Poštovana Jelena, ovaj sajt se bavi problemima avijacije na celom Balkanu. Jeste srpski ali su naši autori kao i čitaoci sa celog Balkana. Pošto je zakonski latinično pismo izjednačeno sa ćiriličnim u Srbiji, nismo želeli da druge kolege prisiljavamo da pišu ili čitaju na ćirilici. Mi poštujemo sve naše kolege bez obzira odakle dolaze. Ujedno, mnogi stručni vazduhoplovni izrazi se ne prevode ili su neprevodivi pa se kao takvi koriste u originalu što bi izgledalo prilično rogobatno pisano ćirilicom ili bi to zahtevalo stlano žongliranje između ćirilice i latinice u jednom tekstu. Zamislite na primer naziv kompanije “Германввингс”? Izraze kao što su Клиренс? Сквок? Пиреп? Маздаз (MAYDAY – u ćirilici nema Y). Zvanični jezik avijacije je engleski pa je prirodno i pismo – latinica.

   Airman

   • У ,Ворду” постоји могућност да се врло лако и брзо латинична слова пребаце у ћирилична. Мени је тешко да читам латиницу. Дајте могућност и Македонцима да читају, ако је оправдање (само латинично писмо) да сајт посећују и из других бивших република. Има и много Срба којима је лакше да читају ћирилицу. Како могу Руси да пишу можете и Ви. Кад год се појави енглеска реч оригиналан назив се пребаци у италик.

    Надам се да ћете уважити потребе и осталих читалаца

    с поштовањем
    Александар

    • Poštovani Александре i Јелена,
     pošto vam je jako stalo da pratite ovaj sajt, ali vas (nažalost) težina pisma ometa u tome,
     predložiću vam ekstenziju koju možete da nađete u google chrome (sajt chrome web store – pretraga: google translate), koja će tekst sa stranice da vam lepo преведе sa latinice u ćirilicu.

     s poštovanjem,
     i željiom za ugodno čitanje.

     • izvinjavam se, ukoliko niste mogli da pročitate o kojoj se ekstenziji radi.
      u pitanju je: гугл хром.

      još jednom se izvinjavam,
      i srdačan pozdrau.

 • Pogledajte šta rade.
  Danas je na sajtu Ministartsva odbrane objavljen i deo izjave generala Bandića koji je u prvobitnoj verziji, navodno slučajno prilikom skeniranja izostavljen. Reč je o trećoj stranici izjave. Medjutim, na toj trećoj stranici izjave dole desno stoji oznaka stranice broje 3, dok na ostalim stanicama nema oznaka broja što ukazuje da je ta stranica nakandano kucana. Na to ukazuje i jačina tonera koja je na naknadno unetoj trećoj strani izrazito jača.
  To je strao pravilo kriminalistike da se u strahu i panici prilikom zatiranja tragova prave brutalne greške koje su istražiteljima potom očigledne do te mere da su prosto, za laike, neshvatljive.

 • Svaka vam čast na ovom i ostalim tekstovima na ovu temu!
  Utešno je u ovakvim vremenima znati da postoje stručni i časni ljudi spremni da se bore za istinu:
  Molim vas, ne odustajte!

 • Citajuci i slusajuci vesti, nisam mogla da verujem kakve informacije cujem !? Imam dobar IQ a i dovoljno iskustva da donosim zakljucke. Osecala sam da nece nadlezni reci istunu. Ocekivala sam ranije od avijaticara iz Batajnice da se oglase i da kuzu da je mnogo objavljenog neistina, a narocito da je pilot bio pod dejstvom alkohola. Avijaticari iz Batajnice od vas se ocekuje da svoje drugare pomenete u javnim glasilima bas onako kako trebe! Oni nisu krivi za udes !

 • NIsam strucno lice i nisam upoznat sa zakonodavstvom u datom segmentu ali moram da primetim cinjenicu a to je da mi je PRVA STVAR koja mi je pala na pamet bila – Zasto bebu nisu vozili na VMA heliodrom a odatle do BILO KOJE gradske bolnice pa i samog VMA ima svega nekoliko minita do prihvata i zbrinjavanja…

  Citajuci ovaj tekst iznad KONACNO citam i nesto sto IMA smisla i na zalost lici na nasu svakodnevicu – KOMBINOVANJE, razno, koje na zalost steti i ugledu ljudi koji su dali svoj zivot i vojsci – sto NIJE zanemarljiva cinjenica a posebno porodicama nastradalih te na kraju i drustvu u celini koje je tako mnogo puta ostalo LISENO odgovora!!!

 • Dobro je da postoje ljudi koji ne žele da nemar, neznanje, sujetnost i krajnja nadobudnost ostane nekažnjena. Izgleda da postoji i dosta ljudi koji podržavaju takvu akciju, što je za svaku pohvalu. Činjenice o tome šta se sve događalo tokom tragičnog leta, većina nas i ne zna, ali su nelogičnosti u izjavama, naročito zvaničnika, takve da bi i mala deca to uočila i zapitala se zašto toliko laži? Evo samo jedne izjave ministra Gašića na TV, da je osnovni razlog pada helikoptera slaba komunikacija između pilota i kontrole letenja na aerodromu Nikola Tesla, jer vojni piloti visinu letelice izražavaju u metrima iznad tla, a kontrola letenja u apsolutnoj visini. Na pitanje zašto se onda helikopter nije uputio na aerodrom u Batajnici (matični aerodrom) ministar Gašić je uzbuđeno tvrdio da je i na aerodromu Batajnica takođe nadležna civilna kontrola leta i da bi problem tumačenja visina ostao isti. Ne mogu da zamislim kako je moguće da vojne letelice, koje stalno koriste vojni aerodrom, govore različitim jezikom sa kontrolom leta, ili to ministar Gašić misli da smo toliki tupavci da može da nam servira svakakve gluposti!