Home » Aerodromi » Politika u vazduhoplovstvu

Politika u vazduhoplovstvu

Politika u vazduhoplovstu

c769dc508f2b0cbd843bb258163bb511_LPre mesec dana, naiđem na tekst Vršačkih glasila da je većina članova vazduhoplovnog paraglajding kluba “Berkut”, skoro kolektivno pristupila SNS-u. Nisam politički aktivan, ali pratim događanja na ovoj sceni jer mnogo u našim životima zavisi od toga ko nam kroji politiku. Mnogi događaji, od kojih smo za jedan nemili, obeležili godišnjicu (#helikopter), direktan su uticaj politike na našu branšu. Zakoni koji su (ne)doneseni, razarjuća politika DCV-a prema klubovima i privrednim vazduhoplovnim subjektima, nepoštovanje sopstvenih propisa i zakona, traljavi i polovični zakonski akti, sve ovo je poguban uticaj na naše živote, poslove i vazduhoplovne sportove.

I na kraju, jedan poznati Vršački paraglajding klub, javno obznani da je većina njegovih članova pristupila stranci na vlasti? Strašno! Nikada i ni u kom slučaju, politika ne sme da se meša u sport. Pravo svakog vazduhoplovca je da glasa prema svojoj savesti u da simpatizira poojedinu političku struju. Ali to bi trebalo da bude i ostane privatna stvar svakog pojedinca.

Da li je rukovodstvo kluba primorano na takav potez? Da li možda misle da će na taj način obezbediti finansijku pomoć kluba? Da li su želeli medijsku pažnju? Svi ovi potencijalni razlozi mogu biti vrlo kontraproduktivni. Zar niko nije mislio da time može da odbije potencijalne nove članove koji nisu za SNS? Šta će biti kada SNS ne bude više na vlasti? Bravo “Berkut”. Uspešno ste spojili ono što niste smeli.
Još kada pogledam i onaj deo gde politika mora da se meša u sport preko ministarstva sporta, tek tu je situacija dramatična. Mislim da bi ministarstvo sporta trebalo hitno da promeni ime u nešto adekvatnije. Na primer: “Ministarstvo fudbala”! Ja koliko vidim, u fudbal su uloženi MILIONI za razliku od bilo kog drugog sporta. Svih sportista se setimo i slavimo ih tek kad donesu medalje. Do tada ne postoje. Neke smešne uplate idu maketarima, kada se organizuju takmičenja ULL, padobanaca, maketara i slično. Razgovarao sam sa pojedincima iz Min. sporta i pitao ih zašto je to tako? “Fudbal je skup sport, vidi samo koliko košta aerodrom, oprema i ostalo”. Ma hajde genije, koliko košta jedan AERODROM? Dobar aerodrom u Srbiji je retkost. Većina pista su poplavljene zarasle močvare za koje nama para ni opreme ni da se pokose. Patike, šorc, dres, to je sve što treba fudbaleru od opreme. Pilotu na primer: slušalice, dobro može i bez toga da se leti. Mapa, letački / padobranski ili sličan kombinezon, dobro piloti mogu i bez toga ali i fudbaleri po toj logici mogu bez tenerke. A šta ćemo za AVION? Zmaj? Padobran? Paraglajder? Plivačima treba bazen! Ali ipak nemamo dobar bazen gde naši olimpijci mogu da treniraju. Gde treniraju reli vozači? Ah, da, imamo Beograd…

19. Avgusta 2014. Premijer i Ministar sporta su zajednički izjavili u listuBLIC da će sistemski podržavati i finansirati sport. Skoro dve godine kasnije, malo smo se pomerili. Unazad… A para u fudbal je otišlo onoliko… Crvena zvezda je 2012. imala dug prema državi preko 60 MILIONA EVRA! Danas je uz pomoć države taj dug smanjen na 39 miliona. Sam premijer je izjavio da je država MNOGO POMOGLA klubu. Koliko? Ne zna se.

Molim da mi predsednik nekog vazduhoplovnog kluba kaže u komentarima na tekst, koliko je miliona evra dobio njegov klub. Ili koliko je miliona evra dužan državi pa mu je država oprostila ili pomogla da smanji dug.
imgres
Da vidimo sredstva odobrena za vazduhoplovna takmičenja za 2016. godinu:

Modelari: 2.500.000 din za dva takmičenja.

ULL, jedriličari, balonari, GA piloti, padobranci, paraglajderci, ukupno: 0 din.

 

 

Kakvo je stanje u drugim sportovima?
Orijentiring: 1.000.000 din
Džudo: 1.800.000 din
Džet ski: 400.000 din (nisam ni znao da postoje).
Srpska asocijacija američkog fudbala: 500.000 din
Badminton: 1.350.000 din
Savez za školski sport: 12.800.000 (slovima: dvanaest miliona osam stotina dinara)
Fudbal, košarka: nepoznato
Ako vas interesuje kompletna lista, pogledajte je ovde.

Za redovne godišnje aktivnosti, sportski savezi su dobili kako – koji.

Vazduhoplovni savez: 13.500.000 din. Drugi savezi su očigledno miliji kod “gazde”.
Odbojkaški: 98.000.000 din.
Kajakaški: 44.000.000 din.
Biciklistički 14.000.000 din.
Kuglaški: 13.500.000 din. (Vazduhoplovstvo je očigledno u rangu kuglanja.)
Tae-kwon-do: 20.000.000 din.

Šta radi naš VSS? Očigledno se ugleda na DCV.

Ako hoću da baš uplićem politiku u sport, pre ću svoj glas dati (i to LIČNO) nekome ko je za apsolutnu i potpunu transparentnost u finansijama i mnogo bolji odnos prema sportu. Nikako da ceo svoj klub učlanim u neku stranku i to javno obelodanim!

Dosta je bilo politike u sportu!

« »

3 Comments to “Politika u vazduhoplovstvu”

  • Слажем се Доста је било радњи испод жита! Све карте на сто!!!

  • Meni stvarno nije jasno sta Labud radi decenijama u VSS. On se tamo balsamovao a nikakve koristi od njega!

  • Kradu na sve strane! U nasoj bransi ima vise takmicenja nego u drugim sportovima pa ipak daju malo para. Nas sport je potpuno zamro. sramota… Imamo fantasticne padobrance paraglajderiste, baloanre, koliko znam balonari svake godine u Senti imaju takmicenje. Po listi ministarstva, to ne postoji.