Home » Edukacija » Prevuceni let i kovit

Prevuceni let i kovit

PREVUČENI LET I KOVIT

U nedostatku informacija koje se odnose na udese u Bačkom Jarku i Zrenjeninu, naš tim je obavio analizu tih udesa, razmatrajući isključivo postupke posade koji su prethodili udesima.

Na osnovprevuceni let i kovitu snimka iz Bačkog Jarka i novinskih tekstova koji se odnose na oba udesa, došli smo do zaključka da je verovatni uzrok udesa prevučeni let, sa svaljivanjem aviona, na maloj visini.

Ne isključujemo mogućnost kovita kod udesa cessne-310 u Zrenjaninu.

Svesni smo činjenice da su nepovoljni vremenski uslovi tokom prošle i na početku ove godine sprečili pilote da lete u meri u kojoj su to želeli i u potrebnom kontinuitetu.

Tu činjenicu smatramo faktorom koji bitno ugrožava ili postoji verovatnoća da će ugroziti bezbednost letenja.

U tom svetlu razmišljali smo kako da doprinesemo bezbednosti i odlučili smo da pripremimo brošuru koja je popularna u Evropi među pilotima aviona i jedrilica.

Brošuru smo prilagodili jezički i terminološki. Ona obrađuje pojave za koje sumnjamo da su uzrok prethodna dva udesa civilnih vazduhoplova, a to su prevučeni let i kovit.

Naša namera je da vas podsetimo na osnovne principe leta na kritičnim režimima, a ne da vas obučimo, jer kompletan trening je daleko kompleksniji od onog što vam nudimo.

 

Brošuru možete preuzeti ovde: Prevuceni let i kovit

« »

5 Comments to “Prevuceni let i kovit”

 • Gledajući vas blog povodom udesa helikoptera, naletih i na ovaj tekst.
  Pohvaliću uočen problem i napor na izradi brošure ali istovremeno skrenuti na ozbiljan problem koji pravite.
  Svi tekstovi kao i brošura su vam nepoznatog porekla te kao takvi neprihvatljivi stručnoj populaciji. Ukoliko bi znali ko stoji iza njih (vasa stručnost lična ili organizacijska) i izvori odakle ste uzimali podatke za brošuru onda bi mogli govoriti o stručnoj pomoći.
  Ovakav način edukacije, takođe, može biti izvor udesa ili ozbiljnih nezgoda jer neko na osnovu vašeg teksta – brošure može sebe doveti u zabludu da poznaje problematiku te doneti odluku da to praktično proba. Npr. piloti ULV.
  Ovakve stvari se rade u organizacijama osposobljenim za vršenje obuke, neke od njih to pokušavaju da realizuju ali vlast, reklo bi se, nije dorasla svesti značaja potrebe edukacije vazduhoplovne populacije, te čekamo razumnija vremena. Npr. http://www.royalair.org.rs/vesti/upset-recovery-training/
  Da Agencija za ispitivanje vazduhoplovnih udesa i ozbiljnih nezgoda radi svoj posao, verujem da bi jedna od preporuka, shodno zadnjim udesima, bila i edukacija pilota u ovoj oblasti.

  Iz ugla pilota koji u R.Srbiji ima najviše učešća u radu Komisija za ispitivanje udesa i ozbiljnih nezgoda,
  srdačan pozdrav,

  Dejan Beda

 • Postovani Dejane,
  Hvala Vam na Vasem komentaru.
  Saglasni smo sa delom komentara, ali ako procitate poslednji stav teksta uocicete da smo vec naglasili da mi ne sprovodimo obuku, vec samo podsecamo obucene pilote na principe leta u kriticnim rezimima. Oni su tokom svoje obuke vec morali proci kroz takav trening.
  Poslednji stav naseg teksta glasi:
  “Naša namera je da vas podsetimo na osnovne principe leta na kritičnim režimima, a ne da vas obučimo, jer kompletan trening je daleko kompleksniji od onog što vam nudimo.”
  Uzimajuci u obzir Vase iskustvo koje navodite, a ako to zelite, spremni smo da objavljujemo Vase autorske tekstove iz vazduhoplovne oblasti. Takodje nas zanima Vas opsirniji komentar o udesu helikoptera jer ste, kako navodite, bili clan komisija za ispitivanje ozbiljnih nezgoda.
  Redakcija

  • Odgovor na prvi deo u vezi obuke.

   Ovo nisam napisao bez razloga jer mi je poznata obuka pilota u Srbiji i uzvraticu pitanjem:
   Koje organizacije za obuku pilota u Srbiji imaju avione koji imaju odobrenje da izvode ove manevre, npr. kovit?

   Drugi deo

   Iz profesionalnih razloga javno ne komentarisem rad kolega, ali ću vam skrenuti pažnju da ne vladate problematikom, da su vam iznešene činjenice dobrim delom netačne i površne i da vam je pogled jednostran (iz perspektive GAT, ako znate šta je to), da niste upoznati sa pravilima upotrebe i letenja vojnih vazduhoplova. Takodje, ne negiram da postoje i neki elementi gde bi se mogli složiti.

   Ne znam na osnovu čega tvrdite da pilot nije bio upoznat sa aerodromom Nikola Tesla, očito ne vladate podatkom da je pilot u civilnom vazduhoplovstvu leteo civilne helikoptere i imao veliki nalet, te da je radio operacije sa aerodroma Nikola Tesla više puta.

   DB

   • Bedo od kad je kovit manevar??? A ja kad sam ucio letenje 85. radili smo i prevuceni lei i kovit na cesni 172.
    Prevuceni let smo obavezno radili iz raynih situacija. To mora da se nauci prepoznati . instruktor mi je pokazivao vadjenje iz kovita ali samo smo uvodili u kovit i odmah vadili

   • Dejane, cak se i na Aeru 3 ucio kovit SKOLSKI! O prevucen letu i da ne pricam. Procitaj od Hamzica pricu “Musicavi, akrobatski aero 3”. A ako te mrzi, evo ti parce teksta:

    Još malo preostalih letova u pilotažnoj zoni na Aeru iskoristio sam da pokušam izvesti nešto od toga što mi je pokazao poručnik Šemrl Franc. Poneki put je neka od tih evolucija ličila na ono što je uspevalo Francu, ali uglavnom je završavalo vađenjem iz najčudnijih kovita u mojoj letačkoj karijeri.

    Ako nisam naučio izvoditi Imelman, raversman ili zvono, bar sam naučio Aerca vaditi iz kovita u koji je padao posle greške u tehnici pilotiranja, a ne samo iz onih namerno izvedenih, posle školskog uvođenja aviona u kovit, koja su u funkciji obuke u vađenju aviona iz kovita.