Home » DCV » Single-Engine Turbine OPS

Single-Engine Turbine OPS

Legalizovane komercijalne IFR Single-Engine Turbine Operacije u Evropi

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA), objavila je 2. marta izmenu regulative kojom je dozvoljeno korišćenje jednomotornih turboprop aviona (SET) u komercijalim operacijama (javni avio-prevoz). Do sada javni avio-prevoz jednomotornim avionima nije bio dozvoljen u noćnim i u instrumentalnim uslovima. Nova pravila brišu ova ograničenja za turboprop avione. Udruženje proizvođača opšte avijacije (GAMA) dugo vremena je lobiralo na donošenju ovog propisa u Evropi (EASA zemljama).
Ostaje problem na koji način i kada će ovaj propis biti implementiran u Srbiji. Opšte je poznato da naše vazduhoplovne vlasti imaju poteškoća jer se propisi EU ne preuzimaju automatski, o čemu govori i činjenica da deo već donetih propisa iz dela saobraćajnih operacija (OPS) još uvek nije implementiran kod nas. Poražavajuće je i to da taj deo propisa značajno olakšava funkcionisanje i rad operatera koji se bave A-A tipom operacija u javnom avio-prevozu i pružanjem usluga iz vazduha.
Neke države, članice EASA, su još ranije napravile izvesne derogacije po ovom pitanju, čime su na mala vrata legalizovale pomenuti propis, a najverovatnije zarad ekonomskog interesa sopstvene avio-industrije (Pilatus PC-12).
Novu regulativu (EU) 2017/363 možete videti ovde.

« »

Comments are closed.