Home » Autorski tekstovi » Slovenac obisao svet u UL

Slovenac obisao svet u UL

Fenomenalan podvig!

Portorož, 22. April 2016.

Slovenac Matevž Lenarčič je počinio izvanredan podvig! Obišao je ceo svet u ultralakom avionu! Nakon leta od 42.000 kilometara od 25. Marta do 22. Aprila kroz nesnosne vrućine, oluje i vetrove, sleteo je juče na matični aerodrom Portorož. Sačekala ga je masa ljudi, posebno mladih zaljubljenika u letenje, oko 40-ak novinara dok su vatrogasci  napravili vodeni luk u počast ovog podviga.sz5_letiiiiiiiiiiii

Let je bio podeljen u 13 faza od ukupno 186 sati leta. Lenarčič je bez obzira na teškoće koje je proživljavao, opisao ceo svoj put kao san. Put bi trajao kraće četiri dana ali je zbog birokratije na koju je naišao u SAD, bio prizemljen četiri dana dok nisu bile obezbeđene sve neophodne dozvole. Pojedini segmenti leta su bili fantastični dok je na pojedinim imao velikih problema sa turbulencijama, lošim vođenjem kroz vazdušni prostor koji je doveo do nepredviđenog utroška i prisilio ga da sleti na mesta koja nije predvideo. Takav slučaj je bio u Egiptu – Hurgada.

Celo putovanje je imalo pored avanturističke note, naučnu vrednost. Tokom celog leta, Lenarčič je specijanom opremom prikupljao merenja količine slobodnog “crnog ugljenika” koji nastaje u procesu slobodnog sagorevanja. Koncentracije ugljeničkih čestica u aerosolu su merene na visini 3000 metara i predstavljaju  ogroman doprinos izučavanju uticaja čoveka na stanje u atmosferi. Merenja na ovom letu su otkrila neočekivane rezultate i prikazale mnoge do sada nepoznate izvore i zone zagađenja. Prethodno se smatralo da su ovakva “žarišta” ograničena samo na nerazvijeni svet dok je ovaj let otkrio i mnoge zone teškog zagađenja i na mnogim drugim mestima.

O pilotu

Matevž Lenarčič je slovenački ekstremni UL pilot, paraglajderista, alpinista a takođe i fotograf i veliki pobornik zaštite čovekove okoline. Do sada je ostvario više ektremnih letova u raznim letelicama.

Neki od najvažnijih su:

 • Worldtrannsiberia 2002.
 • Around The Only World 2004.
 • Afrika – Valley of Life 2005.
 • A Bird’s Eye View 2006–2009: 28,000 km kroz 8 zemalja uklj. Rusiju
 • 38,000 km Kros kroz 23 države
 • 17,000 km Kros kroz 13 država
 • 60,000 km Putovanje kroz Alpe

8e9f0c65ccd628728712Upisao je 3500 sati leta po celom svetu, uglavnom na UL motornoj jedrilici i UL avionu. Ima ULPL i PPL licencu sa IFR i Night Rating-om.

Član je mnogih asocijacia i postigao je mnoge rekorde. Nabrojaćemo samo najvažnije:

 • Official national speed record Around the World Eastbound
 • Unofficial world speed record Around the World Eastbound
 • 2nd place national competition RAL2 2005
 • Aktivni je član (Supervisory Board) AOPA Slovenija
 • Član AOPA America
 • Član EAA America (Experimental Aircraft Association)
 • Član je aerokluba AK Prlek i Društva Zgornjesavinjskih pilota
 • Pilot godine: Flightglobal Achievement Awards 2013

 

O avionu

07_Dynamic_slide3Avion kojim je Lenarčič leteo je Slovačke proizvodnje. Aerospool-ova fabrika je svoj model Dynamic WT9 specijalno opremila za ovaj podvig. Pored minornih modifikacija, u avion je ugrađen i aethalometar koji je bio od posebnog značaja za misiju.

Avion je dvosed, niskokrilac od karbonskih vlakana vrlo male težine. Centralna sekcija letelice je širine 2.45 metara što omogućava prostor za dva člana posade sa priličnim komforom. Tankovi za gorivo pružaju 75, 125 ili 210 litara u zavisnosti od konfiguracije. Cela letelica se može brzo i lako rasklopiti kako bi se transportovala kamionom ili prikolicom. Stajni trap tricikl tipa je na laminiranim oprugama dok postoji opcija hidrauličkog uvlačećeg stajnog trapa koji dodatno štedi gorivo na ovom i ovako vrlo ekonomičnom vazduhoplovu. Raspon krila sa vingletima koji dodatno povećavaju efikasnost i ekonomičnost je 9 metara, površine 10.3 kvadratnih metara. Težina prazne letelice je svega 270 kg sa hidrauličkim uvlačećim stajnim trapom! Upravljenje je palicom sa oba sedišta. Flaps i trimer su mehaničkog tipa sa centralne konzole. Motor je ROTAX i u primeni su dve varijante: 912 ili 914 sa dva karburatora, elektropokretačem i dvostrukim paljenjem.  Primenjena elisa je dvokraka, a prilikom poručivanja, može se birati “Woodcomp company”, EVRA, DUC ili MTV.

Brzine su sledeće:

Vne  151 KIAS

Vc 135 KIAS.

Va 89 KIAS

O ovoj letelici koja je nogo šta izdržala bez problema, možete više videti na sajtu proizvođača:

https://www.aerospool.sk

O instrumentu

Instrument za mjerenje čađi aethalometer je prikupljao podatke o koncentraciji, izvoru i poreklu čađi duž čitave trase.

aerosols-4

Najbitniji aspekt ovog leta je bio prikupljanje podataka o čađi u vazduhu tokom cele rute. Ovaj projekat če naučnicima pružiti mnogo podataka o stvaranju i distribuciji crnog ugljenika, optičkog apsorbera – dima ili čađi u atmosferi. Crni ugljenik je vrlo opasan aerosol koj izaziva preranu smrt u mnogim azijskim zemljama kao i defekte pri rođenju. U klimatologiji, odgovoran je za veliki procenat zagrevanja atmosfere jer se sastoji od čistog ugljenika koji je vrlo crne boje. Time apsorbuje vidljivu svetlost i u delu infracrvenog (tolotnog) zračenja a zatim polako otpušta nagomilanu energiju pa se time ponaša kao termo-akumulaciona peć. Depozit ovog ugljenika na snegu ili ledu, smanjuje albedo (sposobnost odbijanja svetla) i svojom sposobnišću da upija sunčevu energiju, forsira topljenje snega i leda. Smatra se da je odgovoran za povećanje energije na površini Zemlje od 1.1 W/m2.


Gospodin Lenarčič je postigao još jedan podvig! Nadamo se da će ovim inspirisati i druge pilote iz regiona da streme ka višim ciljevima. Vreme je da promenimo politiku u avijaciji i da nateramo vlasti da rade za vazduhoplovce, da omoguće da i u ostatku Balkana, piloti uz podršku država i vlada, ostvaruju ovakve svetske podvige. Ne da rade protiv njih!

Čestitamo od srca gospodine Lenarčič!

Avijatičar

 

« »

Comments are closed.