Home » Autorski tekstovi » Sve generalove lazi

Sve generalove lazi

SVE GENERALOVE LAŽI

Poštovani čitaoci,

Objavljujemo autorski tekst vojnog vazduhoplovnog eksperta, koji nam je dostavio detaljnu analizu postupaka odgovornih lica, a od koje bi istražni organi imali mnogo koristi. Predlažemo da je podelite na internetu. Analiza dokazuje odgovornost vojnog vrha, prvenstveno generala Bandića, predstavlja gomilu laži koje je izneo u svojoj izjavi i površnost u radu komisija, a sve u cilju zataškavanja slučaja.

Počeću sa analizom izjava generala Bandića, koji je po meni najveći krivac za tragediju i smrt 6 odraslih osoba i jedne bebe. On na više mesta spominje obučenost i trenažu posade. Prvo kaže kako se uverio u obučenost I trenažu posade, da bi zatim naveo samo obučenost i trenažu za majora Mehića. Da je stvarno proveravao, morao je dobiti informaciju da kapetan Đukarić nije osposobljen za letenje noću u instrumentalnim uslovima. Pošto je znao za to, ni jednom rečju ne spominje kapetana Đukarića i njegovu osposobljenost. Neznanje ne oslobađa od odgovornosti ali je prikrivanje činjenica, kao što to radi Bandić, još gore od neznanja. Da li je major Mehić 11.03.2015. godine obnovio trenažu na propisan način? Ako toga dana nije bio u trenaži za letenje noću u instrumentalnim uslovima, onda je morao da bude napravljen program obnove trenaže i da major Mehić napravi let ili više njih, sa nastavnikom letenja koji je u trenaži za navedene uslove. I da li Program letačke obuke helikopterske avijacije uopšte prepoznaje letenje noću u instrumentalnim uslovima?

Kako je mogao u svojoj izjavi da navede da postoje minimalni meteo uslovi, a da komisija zaključi suprotno? Neznanje ili želja da se dodvori ministru pošto-poto? Kaže da tačka 8 Uputstva za rad snaga sa TiS precizira meteo minimum za svakog pilota ali ne navodi koliki su ti minimumi za Mehića i Đukarića.

Kako može neko ko bi trebao da bude profesionalac da se osloni na informacije ljudi koji nisu iz te profesije? Odakle Bandiću ideja da je doktor Ljajić (inače dobar čovek i lekar) merodavan da sa njim priča o sletanju i prihvatu bebe u Kragujevac? Neznanje ili želja da se pošto-poto sleti negde drugde? Zaključite sami.

U telefonskom razgovoru sa doktorom Ljajićem rekao mu je da organizuje prihvat helikoptera u kasarni u Raškoj. Da li je u ovoj državi baš sve moguće pa i to da bilo ko dođe u kasarnu i traži da se organizuje prihvat helikoptera? Ja ne verujem ali Bandić očigledno misli da se to može pa se i sam tako ponaša.

Jedan od osnovnih principa u vojsci je princip jednostarešinstva. U momentu kada ga je Gašić pozvao, Bandić se nalazi na godišnjem odmoru. To znači da je svoju dužnost predao nekom drugom, najverovatnije svom zameniku, a to opet znači on više nije direktno odgovoran za sve što se desi u 204. abr, već je to njegov zamenik. Bandić je morao preusmeriti Gašića na svog zamenika (u ovom slučaju na nekog drugog, jer to nije po standardnoj operativnoj proceduri) ali on to ne radi već narušava princip jednostarešinstva i od tog momenta počinje dvostarešinstvo što je nedopustivo (a verovatno i kažnjivo).

U prvom razgovoru sa generalom Živakom (oko 19.40) izveštava ga o pozivu od strane Gašića. General Živak u svojoj izjavi navodi da mu je u tom prvom razgovoru Bandić rekao da je dobio izričito naređenje za izvršenje zadatka, dok Bandić u svojoj izjavi navodi da je dobio naređenje u 19.56 tj. tokom drugog razgovora sa Gašićem. Na drugom mestu u izveštaju isti taj Bandić kaže da mu je Gašić u prvom razgovoru rekao da proveri da li postoje uslovi za izvršenje leta. To znači da je Bandić lagao i svog prvopretpostavljenog, generala Živaka. Slučajnost ili namera da se dodvori Gašiću? Zaključite sami!

General Živak u prvom razgovoru kaže Bandiću da, kada se bude čuo sa Gašićem, da mu kaže da uputi zahtev Kabinetu NGŠ. Suprotno tome on predlaže Gašiću da sve neophodne pozive uputi umesto njega. Neznanje ili poltronizam? Zaključite sami!

Bandić izveštava Gašića da postoje svi uslovi za izvršenje zadatka, a sletište u kasarni u Raškoj još nije u funkciji. Neznanje ili laž zaključite sami!

Bandić navodi u svojoj izjavi da je pre leta izvršena koordinacija sa službama na aerodromu Nikola Tesla uključujući i koordinaciju sa graničnom policijom. Nije objasnio zašto je to urađeno, jer to nije standardna procedura. Pilot u svojoj najavi leta između ostalog upisuje koje su alternacije i nikakva dodatna kordinacija sa tim aerodromima nije potrebna pošto se ta informacija automatski šalje navedenim aerodromima. Ako aerodrom Nikola Tesla nije alternacija već destinacija, to je onda nešto drugo. Lapsus ili namera? Zaključite sami!

U svojoj izjavi navodi kako je poruke razmenio i sa drugim licima i da one nisu uticale na izvršenje leta. Njegova je dužnost i obaveza bila da navede sva lica sa kojima se čuo i razmenjivao informacije. Neko drugi je nadležan da zaključi da li su te poruke imale uticaj na izvršenje leta ili ne.

Iako je odluka da helikopter sleti na aerodrom Nikola Tesla donešena pre nego što je helikopter stigao do Raške, on poruku šalje majoru Mehiću u povratku ka Beogradu (21.34) ali mu ne spominje razlog. Šta je baš bilo napisano u toj poruci nije mi jasno jer Bandić kaže da mu je major Mehić potvrdio porukom. Međutim, kada je prešao na rad sa kontrolom Beograd major Mehić je bio zbunjen i iznenađen zašto ga šalju na aerodrom Nikola Tesla.

Zar nije trebao da upozori posadu da se vreme pogoršalo kako bi posada imala vremena da se pripremi na novonastalu situaciju i da je zato izmenjena destinacija? Da li je zato promenjena destinacija? Verovatno jeste ali… Ima jedno veliko ALI. Pre nego što je odluka donešena vreme se kvari i na aerodromu Nikola Tesla. U to vreme najbolji meteo uslovi su na aerodromu Batajnica. Najbolji meteo uslovi, aerodrom se poznaje kao svoj džep, dobro poznat glas kontrolora kome se veruje i u najlošijem vremenu… Bandić kaže da je u konsultaciji sa RODT OC RV i PVO donešena odluka o promeni destinacije. On ne navodi ko je tačno doneo odluku. Odluku može da donese jedna osoba, a ne dve ili više. Jedna osoba donosi odluku, a ostali mogu da daju svoje mišljenje. To je princip jednostarešinstva u vojsci. Očigledno je da ovde svoju odgovornost imaju i oficiri koji se nalaze na OC RV i PVO kao i oficir koji se nalazi u KiZ jer predlažu sletanje na aerodrom Nikola Tesla iako je meteo situacija bolja na aerodromu Batajnica. Niko od njih ne pita posadu za njihovo mišljenje jer su oni ti koji treba da donesu krajnju odluku na osnovu svih informacija koje dobiju, a te informacije se od njih kriju.

U 21.23 zove AKL na aerodromu Batajnica da im kaže da budu spremni da prihvate helikopter ako posada odluči tamo da sleti. Kako to kad je već odlučeno da se helikopter uputi na aerodrom Nikola Tesla, a posadu niko ništa nije ni pitao niti im je predočena stvarna meteo situacija?

Bandić krije možda najbitniju informaciju, a to je kada se tačno čuo sa Lončarom. U minut tačno navodi kada se sa kim čuo, osim sa njim. Da li je odluka o promeni destinacije donešena pre ili posle razgovora sa Lončarom? Da li je bitna informacija kada se čuo sa Lončarom ili ne prosudite sami!

Ako se niste dobro koncentrisali na čitanje izveštaja verovatno vam je promaklo da je i on bio kod VMA. Šta će on tamo kad je on na godišnjem odmoru? Da se slika ili da pomogne? Zaključite sami!

Bandić u izjavi kaže da tokom leta ne komanduje posadi. Šta onda znači SMS koji je poslao majoru Mehiću o izmeni destinacije? Da li je to komandovanje ili ne zaključite sami!

Bez imalo stida izjavljuje da je siguran da je odluka da se sleti na aerodrom Nikola Tesla bila ispravna jer je tu posada uspešno izvršila prvi prilaz. Da li je on svestan uopšte šta je rekao i koliko promila alkohola treba biti u krvi da bi se ovako nešto izjavilo? Pa zašto posada nije sletela u prvom prilazu ako je bio uspešan? On, kao pilot, bi morao znati da nekad možeš videti pistu na 1000 metara udaljenosti, a da je posle uopšte ne vidiš do minimuma i da moraš da produžiš na drugi prilaz.

Par reči i o izveštaju komisije

Zašto par članova komisije (imena nisu bitna, pa ih ne navodim) izveštavaju NGŠ o rezultatima do kojih su došli pre nego su završili svoj rad? Zato što je nezavisna? Pa naravno da nije, a morala bi biti!

U njihovom izveštaju stoji da je na visinomeru koji koristi kapetan Đukarić postavljen QFE pritisak aerodroma Batajnica, a na visinomeru majora Mehića QNH koji je dobio od APP Beograd. Oba visinomera su morala biti podešena na istu vrednost barometarskog pritiska, u ovom slučaju QNH, što govori o neiskustvu kapetana Đukarića. Mislim da nema nesporazuma između posade i kontrolora, a vezano za visinu. Major Mehić javlja da je na 140 matara visine (po QNH, jer na njegovom visinomeru je ta vrednost postavljena). To je već ispod meteo minimuma koji za stazu 30 iznosi 533 feet-a (oko 170m). Major Mehić je verovatno svestan da je oko ili ispod minimuma i ne sme da ide ispod jer procedura nalaže da pre ili na minimumu produži i proba drugi prilaz. Kontrolor je isto svestan visine helikoptera, ali u želji da mu pomogne, govori mu da zalebdi (ne znajući da on to ne može i da je to u ovoj situaciji nemoguće) i da nastavi sa spuštanjem jer je iznad praga piste, a tu nema prepreka.

Komisija je napravila veliku grešku navodeći da nije publikovan NOTAM za aerodrom Nikola Tesla. Već par godina u NOTAM-u stoji da ne radi VOR BEO. Da li su ga koristili? Ne znam ali…

Ima još puno stvari koje traže analizu, ali o njima drugi put.

Autor: Fighter

« »

12 Comments to “Sve generalove lazi”

 • ….ne radi Vor Bgd? Kraj teksta.
  Tu tek pocinje.
  velicina ovog teksta se ogleda u cinjenici da tek otvara niz pitanja. i to na vrhunski nacin.
  ko zna sta bi jos upuceni u problematiku mogli dopisati…..

 • Sjajna analiza, ali, naravno, tu se ne iscrpljuju sva pitanja. Jedno od ključnih pitanja jeste ko je i zašto medicinsku ekipu koja je dobila nalog za hitan stransport bebe u bolnicu u Kragujevac pisani uput za prijem detata u tu bolnicu i hospitalizaciju i tamo se i uputila, preusmerio za Beograd?! Zašto za Beograd, ako je transport hitan kada se Kragujevac nalazi na 15 do 10 minuta leta od Raške i kada su iznad Kragujevca od 19 časova do 24 časa tog dana povoljni meteorološki uslovi za let i vidljivost 10 kilometara ( tako glasi Izveštaj Meteorološke službe RV i PVO date za sve aerodrome u zemlji i za maršrutu leta koji se nalazi u prilozima izveštaja komisije RV i PVO na sajtu Ministartva). Nema ko da preusmeri lekare sa bebom osim ministra Lončara kojem je informaciju o svemu tome dao ministar Gašić. Zato tužilaštvo mora da naredi dostavljanje listinga poziva za mobilne telefone ministra Gašića i Lončara kao i za lekare koji su pratili bebu, pa posle uvida u ostvarene pozive da ispita Gašića i Lončara na te okolnosti. Biće da je to prvo u nizu izazivanjeopasnosti po zdravlje i život bebe, od kojih se potonje završilo sa smrtnim posledicama.
  Sve ovo ne sme ostati ne rasvetljeno i potom ne sankcionisano. Zato moramo svi i kao građani i po svojim profesijama da ustanemo i zahtevamo da svi državni organi, a poglavito Javno tužilaštvo pravilno i dosledno sprovede sve istražne ranje i preduzme mere u skadu sa zakonom. U protivnom, ponovo će nam se desiti tragedija, baš kao što su se mnoge ranije dešavale iz istih ili sličnih razloga i ostajale pod velom tajne. S toga, samo napred i hrabro. Ja nudim svoju pomoć i pomoć brojnih kolega koje su uvezane i svakodnevno kontaktiraju putem bloga na http://www.boljaadvokatura.com (preko 100 advokata) koje pomno sve prate i spremne su da se angažuju čim porodice ili kolege poginulih ili koje od udruženja letača to zatraži. Imate na sajtu moj kontakt. Ovoga puta ne smeju proći!

  • Bravo

 • Moze li, molim Vas, neko nama laicima da objasni zasto helikopter nije mogao vertikalno lagano da se spusti, kad je znao da je iznad piste?

  I koji je uopste neposredni uzrok pada? Iz dosadasnjih informacija lici da je pilot izgubio kontrolu nad helikopterom, ali meni nije jasno zasto – narocito jer je bio iskusan pilot… Hvala unapred.

  • Ovaj tip helikoptera ne moze da lebdi tek tako, jer je nestabilan. Pilot mora da ima cidlhivost ka tlu, da bi korigovao polozaj po osama. Ili pomocu instrumenata, ali ne u ovim uslovima i to zahteva mnogo vecu obucenost

 • Odlican tekst, sadrzi najbitnije stvari. Mislim da je kljucnu gresku u organizaciji napravio onaj ko je organizovao prihvat, trebalo je pod 1 slusati pilota jos u polasku, kad je rekao za vma i bataju, a zatim na vise mesta obezbediti prihvat, i na primarnoj destinaciji i na alternativnoj, da ne bude pritiska da se rizikuje na jednom mestu , jos na meteo ispod minimuma. A zasto je prihvat bio samo na jednom mestu? Mozda zato sto ne mogu svi ministri da se TELEPRONTUJU. Najskandaloznija komunikacija je izmedju ODT i KIZ, kad posle drugog prilaza prokomentarisu da su na Surcinu dosta nizi oblaci nego na Batajnici, a potom ovi iz ODT kazu : nema veze drzite ga tu, sigurnije NAM je da tu sleti, jos je i ova ekipa tu, valjda cemo uspeti!!???!! Bukvalno su izdali su kolegu, navukli ga da rizikuje svoj zivot zarad necije igrarije. Uzas

 • Поштовање свима који су заинтересовани да се овај случај реши како треба и кривци изведу пред лице правде. Ја, наиме, као тотални лаик за ваздухопловство не бих улазио у стручне анализе. Мене више интересује да ми неки правник објасни у кратким цртама следеће:
  Закон о Војсци Србије!!!
  Član 2.
  Vojska Srbije je organizovana oružana snaga koja brani zemlju od oružanog
  ugrožavanja spolja i izvršava druge misije i zadatke, u skladu sa Ustavom, zakonom i
  principima meñunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile.
  Predsednik Republike ili ministar odbrane, po ovlašćenju predsednika Republike
  može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji,
  organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov
  zahtev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbednosti ljudi i imovine, zaštite životne
  sredine ili iz drugih razloga utvrñenih zakonom.

  Као што се види, министар одбране, по овлашћењу председника Републике може одлучити да ВС пружи помоћ ради заштите живота итд, итд. Мени, као лаику, то значи да министар Гашић ни по којој законској основи није СМЕО да изда захтев уколико се није консултовао са председником Републике Србије. Има ли ту кривичне одговорности, јер моралну, видели смо, иако је има неће да преузму, али то само говори о њима!!!
  Хвала!!!

 • Sa činjenicama sa kojima raspolažem nameću mi se sledeći zaključci:

  – namera za izvršenje zadatka je bila humana, nažalost vazduhoplovi takvu nameru ne prepoznaju
  – procedura pripreme za zadatak, određivanje posade, vazduhoplova, destinacije i samo izvršenje zadatka potpuno neprofesionalno
  – direktnu odgovornost za tragediju snosi vođa vazduhoplova, umesto da poštuje pravila i propise letenja, on prima sugestije sa strane i vodi se istima
  – indirektnu odgovornost snose sva lica koja su učestvovala u organizovanju, pripremi i izdavanju zadatka
  – potpuno narušen princip subordinacije, kako vojne tako i civilne
  – nepoštovanje pravila letenja, kako vojnog tako i civilnog

  Kompletna slika mi govori da se ovde radi o pomoći druga-drugu, rođaka-rođaku a nikako o proceduralnom profesionalnom planiranju i izvršenju zadatka. Samim tim očekujem krivičnu, disciplinsku i profesionalnu odgovornost učesnika organizovanja ovog zadatka.

 • Meni iz svih podati izvestaja komisije nisu jasne dve stvari:
  Da li je helikopter MI – 17 imao opremu za istrumentalno sletanje ILS (istrument landing system)
  i da li je pilot imao zvanicnu abilitaciju – Instrument Rating? Koju civilnu dozvolu je posedovao, s obzirom da je u slobodno vreme leteo i za privatnike? ( Commercial pilot licence, Airline Traffic Pilot Licence?)Opsti utisak je da ne – da uopste nije poznavao pravila IFR, koja su tipicna pravila civilnog commercijalnog vazduhoplovstva, nego je pokusano sletanje pomocu “stapa i kanapa” pa nije uspelo! Sva ta urlanja na ministre i komandante jesu apsolutno izvan razuma i potpuno nevazne stvari ako nemas osposobljenu letelicu i posadu koja zna svoj zanat.

  • Pa o tome i diskutujemo 40+ dana.
   Vazduhoplov nije sertifikovan za IFR.
   naknadno ugradjena oprema nije odobrena i sertifikovana
   tako opremljen tj neopremljen helikopter je gurnut u cist ifr.
   Jedan od clanova posade apsolutno nije video IFR I Ils u svojoj kratkoj letackoj karijeri
   podaci za vodju u tom kontekstu vrlo upitni ( opet na stranu pitanje na kom vazduhoplovu i kada )
   Kao slag na tortu Vor na kome je po AIP-u baziran prilaz -ne radi vec duze vremena

   da vrag nikad ne spava, nije uopste bila cat 1 vec cat 2 a to moze samo na rwy 12 …..
   a ima jos tusta i tma.

   Naravno to je sve posledica cinjenice da helikopter nije ni smeo biti podignut. Izmedju ostalog i zbog gore navedenih razloga koji su cisto vauzduhoplovnih i i zbog cega MUP nije ni digao svoj He bi normalan menadzer odbio naredjenje.
   Naravno da nisu normalni.

   • Takvu su situaciju nekada davno razresili Slovenci( jedini iz Yuge) nakon odcepljenja: Poslali su pilote u Bell da na simulatoru srede vanredne postupke. Tamo su jos piloti i na svoj racun napravili ostale abilitacije IFR + ATPL. Bell 412 je lepo opremljen, a Auto Pilot sam dovede heli do sletanja. Pritisnes dugme i gledas sta se desava! Ako niko nema kurs u Srbiji, neka posalju ljude barem u sloveniju ako ne u Ameriku, gde kosta manje: ovako se oseca da se ljudi glupiraju, i da ne znaju o cemu pricaju: ako nisi u stanju da na dozvoli pokazes abilitaciju IFR … izdvoji 10000 Eura pa je napravi! Zaista steta sto je preminuo nas prijatelj Miklavz koji je bio i inspektor za udese i kompletno abilitovan jer po meni , vojne komisije same sebi daju odlicne ocene, i iz takve situacije se ne moze izaci bez pomoci: Vojnici istog trenutka proglase helikopter osposobljen (po kojim kriterijumima?) a pilota vrhunsko osposobljenim (Po kojim kriterijumima?) Treba vam pomoc! Ne moze pijan pilot da leti iznad milionskog grada na slepo u poluopremljenom helikopteru od 12 tona!

 • […] Извор: avijaticar.net […]