Home » Aerodromi » Tamna je noc

Tamna je noc

Tamna je noć

Letenje noću je specifična vrsta letenja i razlikuje se u odnosu na dnevno letenje. Razlike su mnogobrojne, pa je neophodno da piloti prođu kroz određenu obuku kako bi bezbedno izvršili noćni let. Sportski piloti ili, kako ih administracija popularno naziva „privatni piloti“, moraju imati posebno ovlašćenje koje se u dozvolu upisuje kao night rating.

Da bi pilot stekao ovlašćenje za noćno letenje potrebno je da sprovede određenu obuku u nekom od ovlašćenih centara (ATO). Obuka (avioni) mora da obuhvati:

  • teorijsku obuku;
  • najmanje pet sati letenja noću na odgovarajućoj kategoriji vazduhoplova, uključujući najmanje tri sata sa instruktorom, jedan sat maršrutnog letenja sa najmanje jednim maršrutnim letom sa instruktorom dužine od najmanje 50 km i pet samostalnih poletanja i pet samostalnih sletanja sa potpunim zaustavljanjem.

Ovlašćenje za noćno letenje se upisuje u LAPL i PPL dozvolu, a kompletni tekst regulative možete naći u članu FCL.810 Pravilnika o letačkom osoblju.

Moja namera nije da analiziram propis koji reguliše prethodno pomenuto ovlašćenje. On je kopija evropskog propisa i to je završena priča.

Ono što može biti interesantno jeste lokacija na kojoj pilot uopšte može da sprovede obuku za “night rating”. U prethodnim tekstovima sam već obradio temu koja se odnosi na aerodrome u Srbiji. Jedini aerodrom sa koga pilot čitave godine može izvršavati noćno letenje je “Nikola Tesla”. O Nišu je sramno pričati, a ako se pitate zbog čega, najbolje je pogledati vreme otvorenosti aerodroma u važećem AIP-u. Kraljevo trenutno prima samo Rudolfa sa sankama Deda Mraza, ali isključivo ako upali nosić. Šalu na stranu, jasno je da je aerodrom u Kraljevu trenutno politička fikcija, pa nije primenjiv na civilno letenje. A Ponikve? Budimo ozbiljni! Tamo je operater aerodroma na dužem godišnjem odmoru, a može biti da se vratio. I nije imao neki razlog, barem do sledećeg “otvaranja” aerodroma.

rudolphNekoliko sportskih aerodroma je nabavilo kakvo-takvo osvetljenje za pistu, koje je potpomognuto farovima automobila moglo poslužiti. Aerodrom u Zrenjaninu je primer uspešne organizacije. Međutim, mogućnosti su ograničene na samo par sedmica godišnje, što zbog krađe opreme, pa zbog brzog rasta trave oko svetiljki, loših kablova.

Aerodrom u Kruševcu je isto tako došao do sistema za osvetljenje piste, ali pitanje je dokle će se ta površina zvati “aerodrom”. Tamo se teško može leteti i danju. Gradskim čelnicima trebaju građevinske parcele. Sve je jasno.

I tako. Ostaje nam “Nikola Tesla”. Simbolika oličena u geniju koji je osvetlio planetu.

Čini se da, kada pogledam okolo, svaka od bivših republika SFRJ ima uređeniju i bolju vazduhoplovnu infrastrukturu u odnosu na Srbiju. Gde mi to grešimo? Ko nam kroji budućnost avijacije? Da li zaista nema sredstava ili je problem njihova raspodela?

Dok to ne rešimo, vi budući noćni sokolovi, znajte da pre poletanja sa aerodroma “Nikola Tesla” na lokalni let morate najaviti alternaciju Temišvar ili neki drugi LR, LH, LD… aerodrom. To je naša sramota. Jedan jedini aerodrom u zemlji Srbiji na kome možete leteti noću? Da, istina je surova.

Evo, za početak, apelujem na sve finansijere nekih “perspektivnih” aerodroma (Smatsa, Nacionalni avio prevoznik, Direktorat i ministarstva…) da obezbede makar još po jedan mali aerodrom severno-južno od Beograda, koji će osvetliti, dodati mu po jedan VOR/ILS i tako zadovoljiti sve manju letačku populaciju. (Ili zaista aktivirajte Niš i Kraljevo na bazi 7/24 za civilne letove.) Mada je o zadovoljstvu teško govoriti sa sadašnjim stanjem vazduhoplova, aerodroma, sertifikata i dozvola u Srbiji.

Do nekih boljih vremena, laku noć.

 

Vaš Avijatičar

« »

One Comment to “Tamna je noc”

  • A LQBK? kompletna infrastruktura plus ad radi od 07 do 22 ( atc H24 ) . Sat leta ( dovoljno za marsutu /internacionalan let plus ils/vis approach ) nema posebnih odobrenja i nocno letenje odobrene ( tj definisano kao takvo i Naredbi o letenju ).
    Cijena?
    Prava sitnica, Bing.
    😉