Home » Aerodromi » Terorizam na Zaventem aerodromu

Terorizam na Zaventem aerodromu

Nešto pre sat vremena, dogodile su se dve eksplozije na aerodromu Zaventem u Briselu.

Eksplozije su se dogodile u zgradi terminala i do sada, po izveštajima, poginulo je 13 osoba dok je oko 30 povređeno. Po nekim izveštajima vatrogasnih ekipa, eksplozije su se dogodile na šalteru American Airlines. Aerodrom je blokiran a evakuacija je u toku. Mnogi putnici, panično beže iz aerodromske zgrade. Svi letovi su otkazani dok avioni koji su u blizinCeIuxHBWoAAcAbai aerodroma, kruže u vazduhu dok se ne odluči o daljim postupcima. Najverovatnije će svi letovi do daljeg biti preusmereni na alternativne aerodrome.

U zgradi se čuju povici na arapskom jeziku, povremeno se čuje vatreno oružje pa postoje sumnje da je u aerodromskoj zgradi grupa terorista.

Oko ove hitne vesti ćemo Vas obaveštavati tokom dana o daljem razvoju događaja. Pratite našu stranu i osvežavajte za nove informacije.

 

 

 

 

 

 

 

Time line događaja:

8:00 Nešto pre 8 časova, začule su se dve eksplozije u glavnoj zgradi. Ljudi su u panici počeli da napuštaju zgradu. Sa ulice se vidi dim koji izlazi iz polomljenih prozora.

CeInJxTXEAAH-ok

8:10 Po izveštajima preživelih, začuli su se prvo pucnji iz vatrenog oružja zatim dve eksplozije. Veliki deo zgrade je oštećen.

CeIuVmmXIAAUTVX

8:15 Većina letelica koje su u prilazu na aerodrom, zadržane su u holdingu do odluke na upućivanje na druge aerodrome.

CeIpSLLW4AArgv7

8:45 Železnički saobraćaj do aerodroma kao i svi prilazni putevi, blokirani i njima mogu da prođu samo hitne službe. Do sada je utvrđeno 15 poginulih i preko 30 povređenih mada broj raste iz minuta u minut.

CeIs6LTW4AAdu9H

9:29 Pored eksplozije na aerodromu, dogodila se još jedna u stanici metroa! Eksplozija se dogodila u blizini zgrada Evropske unije. Na aerodromu, broj poginulih porastao na 17!

CeI4JW6WwAAKc3q

9:47 Brisel je zaustavio kompletan metro sistem. Svi putnici iz metroa evakuisani. Brisel je blokiran, angažovane jake policijske i vojne snage. Najavljuje se kontrola prtljaga u Evropi poput one u Izraelu. Pored kontrole prtljaga na ulasku u letelicu, sada će se kontrolisati i pre ulaska u aerodromsku zgradu.

9:51 Prema izveštajima belgijskih medija, ovo je bio samoubilački napad. Otkrivena još tri samoubilačka pojasa na aerodromu!

9:59 U metro stanicama u Briselu, nije bilo nikakvog obezbeđenja. Teroristi su mogli da unesu i mnogo veću količinu eksploziva.

10:10 Izrael obustvaio sve letove za celu Evropu

10:11 Holandija podigla nivo bezbednosti na aerodromima na najviši nivo. Ujedno, detaljno kontrolišu sve granične prelaze sa Belgijom.

10:12 Nepotvrđeno: Belgija prekinula mobilni telefonski saobraćaj.

10:12 Aerodrom u Briselu će biti zatvoren do srede 6:00 ujutro. Svi letovi otkazani.

10:16 Londonski aerodrom Gatwick, takođe podigao bezbednost na najviši nivo.

10:20 Deset osoba poginulo u eksplozijama u briselskom metrou.

10:24 Ako je neko Vaš putovao iz Brisela, informacije o putnicima koji su se zatekli na aerodromu ili u metrou, mogu se dobiti na broj telefona (0032) (0)2/753 73 00

10: 31 Svi sastanci u evropskom parlamentu i NATO štabu su otkazani.

10:35 Objavljene lokacije eksplozija na aerodromu

CeJDvCJW4AATLSw

CeJDvDAWoAEOZxJ

10:42 Belgija skoro potpuno zaključana. Svi oblici javnog transporta zaustavljeni. Nema autobusa, tramvaja, vozova, aviona… Kroz Belgiju, može se samo pešice.

11:00 Letovi AirSerbia JU304 i JU305 otkazani zbog događaja u Briselu.

11:03 Granica između Belgije i Francuske – zatvorena.

11:05 Za informacije o izmenama saobraćaja AirSerbia, pozovite kontakt centar na 0800 111528 i +381 11 3112123 ili posetite njihov sajt.

11:18 RT je postavila kamere za LiveStream. Prenos uzivo mozete pratiti na https://t.co/yFEIiB4WXz

11:27 British Airways takođe otkazao sve letove za Brisel do daljeg.

12:05 Direktorka Direktorata za civ. vazduhoplovstvo, sada i potpredsednica Eurocontrol-a, Mirjana Čizmarov, izbegla nesreću na aerodromu. Mirjana Čizmarov je trenutno u Briselu i spremala se da podje na aerodrom. U međuvremenu se dogodio napad pa je odlučila da ostane u hotelu.

12:26 American Airlines opovrgnuo tvrdnje da se druga eksplozija desila u blizini njihovog šaltera.

« »

Comments are closed.