Home » Autorski tekstovi » Tresla se gora…

Tresla se gora…

Tresla se gora, rodio se – kvar na motoru (Copyright: capt. Zoran Modli)

 

Kao što smo danas već objavili na twitter-u, dramatična izjava savetnice Predsednika je verovatno pokušaj skretanja pažnje sa bitnih događaja u državi.


 

yubnaDa podsetimo, Falcon 50 ima TRI motora i može bez problema da leti sa dva bez ikakvih dramatičnih propadanja od 2 kilometra kako je navedeno u izjavi savetnice. Pored toga, na putu od Jadrana (do kojeg čak nisu ni stigli) do Beograda, postojalo je više alternativa gde je moglo da se sleti u slučaju nužde. Na primer: Split, Dubrovnik, Tivat, Podgorica, Banja Luka, Sarajevo, Ponikve… Svi ovi aerodromi su bili u “Epsilon okolini” na putu za Beograd ako je baš potrebno.

Juzni jadran

Juzni jadran – kliknite za veću sliku

Pomislio sam da možda i ja previše dramim, nisam bio prisutan u tom avionu, ne znam šta se sve dešavalo ali tekst g. Modlija objavljen na FB, uverio me da nisam daleko od istine pa sam odlučio da ga uz dopuštenje g. Modlija prenesem i čitaocima Avijatičara.


Tresla se gora, rodio se – kvar na motoru!

I to ne na jednom jedinom (kako se moglo protumačiti iz jutrošnjeg izveštavanja medija), već samo na JEDNOM od ukupno TRI “falkonova” motora! Sa pilotskog stanovišta, situacija je sve samo ne dramatična – ali neprijatnost koja svakako zahteva povratak aviona bilo na matični aerodrom, bilo na prvu pogodnu alternaciju. Sve ostalo mogli bismo smatrati nabildovanom dramatikom kojoj u realnim okolnostima – s čim bi se sigurno složili i piloti “falkona” na ovom letu – nema mesta.

Istog časa sam i ja bio pozvan da za jedan od nacionalnih TV kanala dam svoje mišljenje o ovom događaju i prokomentarišem sistem održavanja Vladinih, ali i civilnih vazduhoplova uopšte. Naravno, zahvalio sam se na pozivu, objasnivši, prvo – da radije ne bih u svakoj čorbi da budem mirođija, drugo – da događaj (izuzev činjenice da je jedan od aktera baš predsednik države) sam po sebi nije posebno značajan i treće – nisam preterano upućen u timarenje i negu Vladinih aviona.

Ali evidentno je da poverenju u neveliku Vladinu flotu lagano teče odjavna špica. “Falkon” ima 34, “lirdžet” 24 godine. Nije problem u njihovoj relativnoj starosti (ionako je dobro poznata maksima da su najsigurniji avioni koji su “prebacili” dvadeseti rođendan, ali o tome drugom prilikom), već je i ovog puta kriva besparica i nemogućnost detaljnog servisiranja “od A do Š”. Izgleda da su to mnogo bolje znali članovi prošle Vlade, jer su u većini slučajeva iznajmljivali nove i savršeno održavane avione privatne avio-kompanije čiji sam pilot slučajno bio i ja. Protokolarna Vladina avijacija i tada je imala i sada ima povremenih problema, ali, kada ste na čelu države, onda ste po pravilu u debelom procepu i u opasnosti da vas “prozivaju” ako koristite prevoz van protokola – ali to ponekad ume poprilično da vas omete u redovnom državničkom poslu. Eto, kao što je bila i ova nesuđena poseta Papi.

https://www.facebook.com/zoran.modli

 

« »

Comments are closed.