Home » Autorski tekstovi » Tri mudra majmuna

Tri mudra majmuna

Aleksandar Veliki je davno rekao: “Ne plašim se vojske lavova koju predvodi ovca, plašim se vojske ovaca koju predvodi lav.”

Ratniče Aleksandre, grešite. Grešite suštinski,  jer je vaša tvrdnja netačna i prethodno navedeno nije moguće zbog toga što bi ovca na čelu čopora lavova potrajala jako kratko, recimo par sekundi (u prirodnim uslovima). Ali, ovde je reč o alegoriji, zar ne? Zašto? Pa zato što je to zapravo moguće, tu negde oko nas. (Svaka sličnost sa stvarnim ljudima i događajima je možda namerna, a možda i nije). A nemoguća je i druga opcija uparivanja lava i ovaca, ali o njoj ćemo kasnije.

Čemu ovakav uvod? Pa moramo negde pripadati. Ili si lav ili ovca, bez obzira da li si na čelu čopora (krda) ili si njegov pripadnik. Prepoznajmo se, gde god da smo, i bez ljutnje.

monkeysVratimo se na naslov teksta. U Wikipediji, enciklopediji namenjenoj instant edukaciji koju mi Srbi najviše cenimo, se može naći sledeće objašnjenje našeg naslova: “Tri mudra majmuna, nekad nazivani i tri mistična majmuna ili Sanzaru, su personificirana maksima. Zajedno, njih trojica simbolišu izreku “ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo.” Tri majmuna su Mizaru, koji pokriva oči i ne vidi zlo; Kikazaru, koji pokriva uši i ne čuje zlo i Iwazaru, koji pokriva usta i ne govori zlo.”

Ponekad je njima pridružen i četvrti majmun, Shizaru, koji ima prekštene ruke i simboliše načelo “ne činim zlo.” (Moj omiljeni.)

Dalje, Wikipedija kaže: “Postoje brojne interpretacije simbolike majmuna i maksime koju oni simbolišu, među kojima je i ona kako predstavljaju moralnu vertikalu dobrog uma, govora i delovanja. Na zapadu ipak fraza često ima negativnu etičku konotaciju i označava osobe i situacije gde se progledava kroz prste onima kojima se ne bi smelo.” Tako i kod nas važi ista etička konotacija, mada smo daleko od “zapada”.

Naime, prethodnih meseci smo puno pisali o pojedinim stvarima koje nam smetaju u uspešnom radu. To su na primer AD nota (nalog za plovidbenost) koja se odnosi na TBO, informacije o stanju dozvola i licenci koje izdaje Direktorat, a koje se skrivaju od nas i još mnogo toga provučenog između redova. Pokušali smo našim tekstovima da kod tri mudra majmuna otvorimo oči, uši, usta, a i kod četvrtog da razmaknemo ruke. Tek da se nešto učini. Da krenu promene. Da se razmotre promene. Muče nas visoke premije osiguranja i druga nerešena pitanja. Muči nas visina naknada i taksi, rokovi za postupanje…

Uprkos trudu nismo makli sa mrtve tačke. Naši mudraci su okamenjeni, a ruke pomiču samo kada treba da se presele u novu zgradu. Da ne zaboravimo da vam (ponovo) čestitamo. Srećno vam useljenje!

Opet, nisu samo tri mudra majmuna kriva. Kriv je i Aleksandar Veliki. Morao je znati da lav ne može predvoditi krdo ovaca, jer vođa krda pripada članovima tog krda, makar se maskirao u lava. I zato, svi vi velike vođe, koje mislite da ste lavovi, nemojte zaboraviti odakle ste došli. To je ona druga nemoguća opcija sa početka teksta.

Pretpostavimo da smo se prepoznali. Odredili smo svoju pripadnost, birajući između lava i ovce. Pre nego li glasno i ponosno izgovorimo da pripadamo lavovima, zapitajmo se da li bi lav dozvolio trojici mudrih majmuna da budu toliko mudri i da zadrže svoj stav “ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo”. Sumnjam. Koristeći ogledalo, pogledajmo se u oči i zapitajmo se da li smo stvarno lavovi ili ovce.

Prethodno sam pomenuo da mi je Shizaru, četvrti majmun, omiljen. Onaj koji ne čini zlo. Možda ste pomislili da je položaj njegovih ruku razlog te simpatije. Grešite. Smatram da, onaj koji ne čini zlo, zapravo čini dobro. Dijalektički princip “negacija negacije” primenjen na avijaciju.

Zato ćemo, dok se tri mudra majmuna ne probude, bilo rikom lavova ili iz drugog razloga, Shizaru i mi odraditi posao.

Eto, za početak ćemo pripremiti predlog novog naloga za plovidbenost, koji se odnosi na TBO. Trebaće nam nekoliko dana, a vi lavovi – pošaljite nam svoje ideje vezano za ovu AD notu.

Izvini ratniče Aleksandre. Znamo da ti nisi kriv za lavove i ovce. Bila su to druga vremena, kako kod tebe, tako i kod nas.

(A priznaćemo i da su tri mudra majmuna prvi došli na tu ideju, ako zatreba.)

 

S ljubavlju

 

Shizaru (Vaš Avijatičar)

 

 

« »

One Comment to “Tri mudra majmuna”

 • Shizaru,
  Da ne ostane ovaj tekst bez komentara , evo ga jedan kratak.
  U nasem se stadu toliko ovaca namnozilo , da ni pet lavova ne bi uspelo da ih dovede do pasnjaka.
  A , ovce kao ovce ….lako ih je prevesti zedne preko vode , par obecanja , jos malo lazi i tu smo gde smo , a ti vidi dobro moj ratnice koja ovca sme da podigne glas.
  Elem , da ne budem preopsiran , a kao i u vecini drugih slucajeva znamo da ce tvoji tekstovi biti ljudski i pravno odradjeni na tu temu ipak ostaje samo jedno bitno pitanje . Da li gospoda iz nase vazduhoplovne vlasti od milosti nazvani ” grobari Srpske avijacije” mogu bar nesto odraditi kao kolege iz ” bratskih ” nam CAA-a EU ili ce i ovog puta na tu temu biti veci katolici od Pape , i tako ono sto je negde PREPORUKA , kod nas je OBAVEZA i sl.
  Ali do nekog tvog novog teksta ostaj u zdravlju i veselju
  Aleksandar Veliki