Home » Aerodromi » Uskoro direktni letovi za SAD iz Srbije

Uskoro direktni letovi za SAD iz Srbije

Vlada Srbije je juče usvojila tekst sporazuma sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država o uvođenju direktnih letova između dve zemlje.

Sporazumom se uređuje način i uslovi odvijanja avio saobraćaja između dve države. Potpisivanje sporazuma se očekuje u narednom periodu.

4530060_origOvaj sporazum će biti značaj kako za domaće avio prevoznike tako i za protok privrednih dobara, povećanje izvoza, smanjenje troškova prevoza robe i putnika, razvoj regionalnih aerodroma i slično.

Podsećamo da je Etihad nedavno rasčistio regulatornu zavrzlamu sa SAD i time omogućio ćerki firmi AirSerbia odgovarajuće uslove za rad u ovom regionu.

Ovim je Srbija dobila “Category 1” rejting dok je od 2006, Srbija držala  category 2 nivo “non-compliance”, koji se primenjuje na zemlje koje ili “imaju manjak ili neuređenu regulativu i zakone” koji se moraju uskladiti sa međunarodnim standardima, ili indikuje da Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva “nije zadovoljio međunarodne standarde u jednom ili više polja”.

Kategorija 1 za Srbiju znači da srpski avio prevoznici od sada mogu da lete direktno u SAD ili da kreiraju partnerske (codeshare) linije sa američkim prevoznicima.

“AirSerbia će verovatno dobiti širokotrupni džet ili više njih od Etihada ako želi da brzo i efikasno započne letove prema SAD” rekao je g. Saj Ahmad, glavni analitičar u Strategic-Aero Research.

“Takođe je moguće da će Etihad početi sa CodeSharing-om kako bi ostvario više putnika u svojoj mreži, bez obzira na visoke cene američkih prevoznika, to objašnjava razloge nezadovoljstva pojedinih US prevoznika što je Air Serbia dobila ovaj status” dodaje g. Ahmad

“Etihad širi svoja Evropska krila vrlo uspešno kroz AirBerlin i Air Serbia. Pitanje je da li će biti slična priča i sa Alitalia” pita se g. Ahmad.

Airman

« »

Comments are closed.