Home » Udesi » Uzroci eksplozije motora B777

Uzroci eksplozije motora B777

Pre par dana, bili smo svedoci teške havarije Boeing 777 u vlasništvu British Airways. Ono što je loše u celoj priči je da se za problem znalo već neko vreme. Boeing na žalost nije reagovao na vreme što je dovelo do teške havarije na ovom avionu ali na sreću bez težih posledica po putnike i posadu.

1431851847981209777Ovo nije prvi put da Boeing ima problem sa motorima. Američka FAA je reagovala nakon analize prethodnih problema sa motorima i izdala upozorenje fabrici Boeing i General Electric kao proizvođaču motora još 2011. godine! Pre ČETIRI godine, usvojena je Airworthiness direktiva za inicijalno i redovno ispitivanje lopatica turbina ovog motora.

Direktivu možete pogledati OVDE

pw4112_cutNa žalost, ova direktiva ili nije sprovedena ili se loše implementira. Rezultat je vidljiv na BA Boeingu 777. FAA je upozorila da pukotine u lopaticama turbine, može dovesti do katastrofalnog raspada turbine što se britanskom avionu i desilo.

Srećom, posada je izuzetno brzo reagovala, odmah prekinula poletanje, pokušala da ugasi požar na motoru i naredila hitnu evakuaciju aviona. Avion je ispražnjen pre nego se požar proširio na veći deo aviona i opasno ugrozio pune rezervoare sa gorivom. Da se to kojim slučajem desilo, letelica bi sagorela u svega par minuta. Ovako se posada od 13 članova i 159 putnika spasilo bez većih posledica.

200px-CT7_T700_P1220751Za sada je nejasno kako su pukotine, koje su uzrokovale katastrofu, promakle inspektorima. Ili nisu dovoljno pažljivo pregledali lopatice ili će učestalost pregleda lopatica biti još češća.

Boeing je povodom ovog slučaja potvrdio medijima da pruža punu podršku NTSB u istrazi dok je General Electric objavio da je konkretno ovaj motor drugačije konfiguracije od one koja je navedena u Direktivi iako je model motora GE90-85B naveden u direktivi.

Izjavu GEC prenosimo u originalu:

“The attached Daily Best story is wrong.

The GE90-85B (earlier model version of the GE90 engine that powers the 777) had two different configurations to the compressor spool.

The GE90-85B engine involved in the BA event had GE’s original compressor spool configuration.

A second compressor spool configuration — introduced later — is referenced in the 2011 FAA AD cited in the story – which called for repeated inspections of the spool (consistent with the operating guidance for the original compressor spool).

So, the Daily Beast story is referencing a FAA AD and compressor component that does not relate to the engine in the BA event in Las Vegas.”

Vaš Avijatičar

« »

Comments are closed.