Home » Aerodromi » Virtuelni kontrolni toranj

Virtuelni kontrolni toranj

Norveška je jedna od zemalja koja se sprema da zameni veliki broj betonskih kontrolnih tornjeva sa virtuelnim!

avinor-remote-tower-centerDobro ste pročitali. Kontrolni tornjevi na aerodromima, verovatno uskoro neće postojati. Makar u Norveškoj a ako se to pokaže kao dobro a ima dobre izglede za to, uskoro će se taj trend proširiti. Prva primena se očekuje već tokom 2017. godine. Taj trend nije rezervisan samo za Norvešku. Isto se planira i priprema za ovakav “upgrade” i u Irskoj, Švedskoj pa i kod naših komšija – Mađarskoj.

Norveška državna kompanija Avinor koja operiše sa 53 civilna aerodroma i jednim heliportom, potpisala je ugovor vredan 400 norveških kruna (45 mil. eur) sa kompanijom Kongsberg Defense Systems i njihovim pod ugovaračima, Indra Navia, za isporuku i instalaciju “daljinskih” virtuelnih kontrolnih tornjeva na većem broju aerodroma kontrolisanih sa jednog centralizovanog mesta – “centralnog” tornja u mestu Bodo.

saab-remote-tower2-e1407764451702

Kongsberg će integrisati svoj know-how iz vojnog domena, raznovrsne senzore, bezbedne linkove, redudantne veze, kontrolu i bazu podataka, dok će Indra Navia pružiti svoj know-how sa svojim proizvodom koji reklamiraju i implementiraju globalno – virtuelni kontrolni toranj.

Za sada se planira da kontrola leta iz Bodoa, kontroliše 15 aerodroma dok se sa daljim razvojem i investicijama, ovo može lako proširiti.

Ovo je do sada najveća centralizacija kontrole aerodroma u svetu. Ostale države nisu tako daleko otišle. Susedna Švedska je prošle godine otvorila prvi virtuelno kontrolisani aerodrom na svetu – Ornskoldsvik sa udaljenim kontrolnim centrom u Sundsvall-u. Uskoro će ovaj centar kontrolisati i aerodrome Sundsvall i Linkoping sa centralnog mesta.

saab-remote-tower

Švedska poznata kompanija SAAB je odabrana od Irskog direktorata da sprovede isti posao na aerodromima Cork i Shannon sa kontrolnim centrom u Dablinu. SAAB testira virtuelni toranj na heliportu u Norveškoj a pod Single European Sky programom a takodje ima i operativan demonstracioni sistem u Australiji i SAD.

????????????????????????????????????

Juna prošle godine, nemački navigacioni servis provajder DFS, izabrao je austrijski Frequentis da opremi Saarbrucken aerodrom sa virtuelnim tornjem koji će biti kontrolisan sa udaljenog centra u Lajpcigu. Ovaj projekat bi trebalo da zaživi 2017. a zatim će se dodatna dva virtuelna tornja instalirati na aerodromima Erfut i Drezden.

U susednoj Mađarskoj, sistem se planira u Budimpešti od 2018. godine a izabrana je kompanija Indra Navia i kanadska kompanija Searidge Technologies.

Glavni aduti ove tehnologije je kompanija Avinor iznela na konferenciji za štampu: efikasniji rad kontrole, niži troškovi rada, manji troškovi održavanja, smanjenje cene servisa kontrole leta za 30-40% što će avio prevoznici prihvatiti oberučke jer će se smanjiti takse a time i cene avio karata.

 

 

« »

One Comment to “Virtuelni kontrolni toranj”

  • moj omiljeni budući NOTAM,

    ATC is not avlbl due to lack of stuff at Remote Tower control center

    😉